Нова књига Милета Костића Дубнице

„Тајна окачене софре“ нова је књига писца  Милета Костића Дубнице, члана Удружења књижевника Врања. Ово је његова десета објављена књига, а по први пут се овом збирком представља као песник.

Књижевној јавности, Миле Костић Дубница  можда је најпознатији као сакупљач народних изрека, али се у дугодишњем стваралашком раду окушао и као приповедач, романописац, писац драма. Сада је први пут издао збирку песама, које иначе ствара годинама. Стваралачку инспирацију налази у свакодневном животу, сусрету са људима и природом.  

Aутор Миле Костић Дубница  каже да књига  обухвата четири циклуса песама насталих у дужем временском периоду. Међу њима су и родољубиве, лирске, мисаоне, као и љубавне песме, а посебан део чини неколико песама на дијалекту. Остале су писане књижевним језиком. Неке од њих су награђиване, преведене и објављиване  у специјализованим књижевним часописима.

Назив књиге је симболичан, јер софра је некада представљала централно место окупљања у сеоској заједници, место где  су се чланови домаћинства  окупљали за ручком, водили се породични разговори и правили заједнички планови.

Миле Костић Дубница  каже да је оваква ситуација која захтева већу социјалну изолацију, њему заправо помогла да више времена проведе у стваралачком раду и  потпуно се посвети припреми својих рукописа за издавање.

Издавач збирке  „Тајна окачене софре“ је Савез књижевника у отаџбини и расејању из Новог Сада, уредник је Милош Иветић, а лектор и рецензент професорка Ана Митић Стошић.  Аутор је најавио да је  у припреми још једна збирка прича за коју се нада да ће из штампе изаћи наредне године.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 23 децембар 2020 14:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter