Трговина људима из угла Коштане

Локални тим за борбу против трговине људима у партнерству са врањским позориштем, припремио је прережирану представу „Коштана“ Боре Станковића, са акцентом на моменат њене присилне удаје. Циљ је превенција и указивање на начине и облике трговине људима, нарочито путем склапања принудних бракова, који не ретко воде и у радну експлоатацију.

Ово је идеја која се први пут реализује на само у Врању, него  у целој Србији. Циљ је кроз ванвременску актуелност дела Боре Станковића, утицати превентивно на спречавање, једног великог зла, каква је трговина људима

"То је један тежи облик кривичног дела. Жртве су у веома тешком положају и зато морамо да радимо на превенцији, како би већина наших суграђана, нарочито младих знала шта је то трговина људима, на који начин могу да се заштите и коме да се обрате. Коштана је узета, јер је пре 100 година Бора Станковић представио принудни брак у свом делу. Данас је то класична трговина људима и зато смо и узели то дело. Фокусирамо се на ромску националну мањину, јер су углавном принудни бракови код њих заступљени. Све их је мање, али постоје, продају своје младе девојке у иностранству, а  и ми смо имали такав случај", каже градска већница Данијела Милосављевић.

Овај случај је срећом успешно решен, али су последице по жртву, нажалост трајне. Част је учествовати у оваквом подухвату, каже директор позоришта Ненад Јовић јер се ради о појави која је глобални проблем.

"Представа је прережина и зато кажемо део представе, иначе траје сат и по, а сада ће трајати 45 минута. Акценат се ставља на моменат одвођења Коштане, одвајања од њеног стварног живота и одлазак у туђи живот. То је циљ овог подухвата. Говориће стручни људи, који се баве овим проблемом", каже Јовић.

У овом подухвату учествује и народни посланик Милан Илић, а то су теме којима се и бави наше највише законодавно тело републичка Скупштина. Гошће ће бити жене са Косова и Метохије, а представа ће бити  одиграна у суботу у 17 сати на великој сцени врањског театра. 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter