Коштана - присилна удаја кроз призму позоришне уметности

У позоришту ''Бора Станковић'' у Врању, изведена је прережирана представа ''Коштана,'' са циљем да делује превентивно и укаже на облике и начине трговине људима. Дело првог српског реалисте Боре Станковића, прережирано је како би се кроз прислину удају Коштане, указало на принудне бракове који су и данас заступљени, нарочито у ромској популацији.

У организациjи Локалне мреже за борбу против трговине људима глумци Омладинске сцене врањског театра извели су сегмент представе ,, Коштана’’, Борисава Станковића, у режиjи Драгана Живковића Дургета. Реч jе сегменту коjи живо описуjе принудни брак кроз трагичну судбину главне jунакиње, коjу на силу и против воље удаjу. Акценат jе стављен на принудне бракове, jер се Локална мрежа за борбу против трговине људима активно бави сузбиjањем ове поjаве.

Градска већница и председница Локалне мреже за борбу против трговине људима, Даниjела Милосављевић истакла jе да jе у свету, према подацима УНИЦЕФ - а из 2014. године, преко 700 милиона жена у принудним браковима, као и да од тог броjа трећина има мање од 15 година.

,,Сам таj податак показуjе колико много жена у свету нема право на избор и испољавање своjе слободне воље за ступање у брак, већ jе експлоатисано и у том погледу. Локална мрежа за борбу против трговине људима делуjе, пре свега, превентивно, тако да смо на оваj начин желели да укажемо и на проблем принудних бракова. Мрежа постоjи од 2013. године и ту jе да пружи подршку свакоме ко има проблем у виду било какве врсте експлоатациjе. Желимо да наши суграђани знаjу на коjи начин могу да се заштите и од кога да траже помоћ и подршку. Такође, треба знати да Локалну мрежу чине све релевантне институциjе града Врања коjе могу адекватно да реагуjу уколико дође до било каквог облика трговине и експлоатациjе људи’’. истакла jе Даниjела Милосављевић.

Подршку Локалноj мрежи за борбу против трговине људима пружио jе и народни посленик Милан Илић, коjи глуми и jедну од насловних рола у комаду. Активност Локалне мреже за борбу против трговине људима подржали су и заменица градоначелника Зорица Jовић, представници удружења окупљених око ове организаиjе и врањски театар, а посебне гошће биле су жене из Косовске Каменице.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено субота, 05 јун 2021 22:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter