Легат Драгана Мининчића Циге ускоро отворен за јавност

Библиотека „Бора Станковић“ у Врању почела jе са реализациjом проjекта „Презентациjа Легата Драгана Мининчића Циге културноj jавности“.

Ради се о значајном проjекту коjи има за циљ промоциjу и унапређење услуга библиотеке као и ширење спектра услуга кроз допринос истраживању локалне културне историjе.

Проjекат садржи обраду и презентациjу грађе путем изложбе и каталога новог легата врањске Библиотеке, Легата Драгана Мининчића Циге.

Драган Мининчић је врањској библиотеци даривао драгоцену збирку књига којом је увећао фонд за 1063 jединице монографских публикациjа, четири наслова сериjских публикациjа и шест уметничких слика. Са књигама коjе jе Мининчић током раниjих година поклањао врањскоj Библиотеци Легат збирка садржи укупно 1276 монографских публикациjа. Значај једног оваквог пројекта препознат је од стране  Министарства културе и информисања и града Врање.  

-Ради се о нечему што може да се назове културним благом. Аутентичним потписима и посветама аутора са простора бивше Југославије, с обзиром да је Драган Мининчић Цига био директор  антикваријата и издавачке делатности у предузећу Просвета које је словило за издавача свих најзначајнијих књижевних дела у земљи. Располажемо са више од 1200 наслова и у свакој књизи постоји оригинална посвета и потпис аутор, каже Зоран Најдић, директор библиотеке „Бора Станковић“.

Организациjом изложбе и штампањем каталога значајан и вредан фонд се износи на светлост дана и читалачкоj jавности, потенциjалним истраживачима и културним посленицима презентуjе благо коjе се налази у оквиру Легата. Планирано је и публиковање библиографије свих монографских публикација које се налазе у Легату.

-Ми смо Легат добили поводом Дана ослобођења града. Легат смо сместили, обрадили по свим стандардима библиографске обраде. Све књиге које се налазе у Легату су претраживе у јединственој бази. Ту се могу видети посвете свих најзначајнијих аутора који су стварали и писали у другој половини 20 века. Међу њима су посвете Десанке Максимовић, Матије Бећковића, Добрице Ћосића, каже Јасмин Кнежевић - библиотекар.

Посвете садрже кратке поруке, односно трагове заједничких догађаја, дружења писаца поводом којих су и писане.

Када епидемиолошки услови дозволе најпре ће бити организована изложба, а након тога и све остале активности. У библиотеци кажу да је основна сврха Легата да живи и они ће настојати да то одрже. У овој години их очекује реализација још једног пројекта који се односи на откуп уметничких дела, такође уз подршку ресорног министарства.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 08 јун 2021 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter