„Тајна окачене софре“ аутора Милета Костића Дубнице

У дворишту Музеј куће Боре Станковића у Врању синоћ је одржана промоција збирке песама „Тајна окачене софре“ аутора Милета Костића Дубнице. Ово је његова десета књига, а издавач је Савез књижевника у отаџбини и расејању.

У предвечерје тропског дана, у пријатном амбијенту Бориног дворишта, промовисани су стихови Милета Костића Дубнице, али и мелодија и песма врањског краја. Сви у Врању добро знају да Костић пише прозу, поезију али и песме за вокалну интерпретацију у којима форсира мелодију овог краја. 

Збирка песама „Тајна окачене софре“ је десета књига Милета Костића, а издавач је Савез књижевника у отаџбини и расејању. Садржи 68 песама, различитих тематика. Неке од њих већ су објављиване у зборницима и часописима па је аутор одлучио да их обједини на једном месту.

„Ова збирка је настала тако што сам више песама објављивао у разним часописима, зборницима, антологијама. То ме је понело да их објединим све на једном месту, а „Тајна окачене софре“ је добила назив из контекста једне песме која се и налази у књизи. Многа су села, многа домаћинства остала без игде икога. Имања, покућанства, домаћинства остала су напуштена и управо је то била моја инспирација да напишем песму о селу где се и помиње тајна окачене софре“ каже аутор књиге Миле Костић Дубница.

На промоцији су, осим аутора, говориле и професорке српског језика Ана Митић Стошић, рецензенткиња и Оливера Ђорђевић. Стихове је казивала ученица Гимназије „Бора Станковић“ и унука аутора, Анастасија Томић.

„Миле је и у свим претходним делима казао и показао да поседује урођени лиризам који је сад итекако дошао до изражаја у свим његовим песмама. Њега заокупљују свеопште теме као што сам и написала у рецензији и насловила је  „Свељудски пој Милета Костића“. Он пева за свакога, о свим људима, о добру у човеку али и о оним патњама које осећа човек због нестајања села, постоји та тематика, као и присутност локалпатриотизма. И на крају, његова непресушна преокупација је дијалекат, те тако последњи циклус има неколико дијалекатских песама,“ каже рецензенткиња књиге Ана Митић Стошић.

„Пратим Милетов рад од његове прве књиге, пажљиво сам читала и могу да кажем да после професора Момчила Златановића који је заиста скупио неизмерно благо овог краја, писао изреке, приче о менталитету ових људи, ево Миле је сад ту који чува оне судбине и оне ликове које полако падају у заборав. Као професор српског језика могу рећи да је многима овај дијалекат скоро непознат. Рецимо када радимо Борина дела, многе речи су младима непознате, стране и када би читали изреке које су заиста архаичне, много тога не би разумели“ истиче проф. Оливера Ђорђевић.

Миле Костић рођен је 1951. године. Потиче из Дубнице где и данас живи са породицом. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Врања.

Професорка и вокална уметница Ивана Тасић Митић отпевала је неколико старих градских песама али и две Костићеве, ауторске песме. На крају, на наговор публике, аутор је и сам запевао и подсетио на завидно вокално умеће.

 

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 јул 2021 14:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter