Раније него икада представљена селекција Бориних позоришних дана

41. фестивал „Борини позоришни дани“ од 21. до 28. октобра одржаће се одевен у ново рухо са новим концептом и новим визуелним идентитетом. Слоган овогодишњег фестивала је „Од Софке до Нејре“, а бави се мушко – женским односима, породичним односима али и положајем жена у друштву. 

Раније него иначе организатори фестивала најавили су овогодишње „Борине позоришне дане“. Градоначелник Врања и председник Организационог одбора, Слободан Миленковић рекао је да му је драго што већ у овом тренутку врањској, али и српској културној јавности може да се представи селекција представа за 41. Борине позоришне дане.

„ Можда је јавност изненађена што овако рано представљамо програм, али подучени искуством од претходне године, када нам је посао додатно отежала пандемија коронавируса, овог пута заједно са селектором Слободаном Савићем, кренули смо са припремама за 41. Борине позоришне дане. Сматрам да то представља такође једну нову вредност и озбиљност приступу организовања фестивала и надам се да ће професионализам, искуство и посвећеност које има господин Савић допринети да фестивал буде препознатљив на културној и позоришној мапи Србије’’, рекао је градоначелник Миленковић.

Он је додао да руководство града има циљ да уз нови концепт и нови визуелни идентитет, главни и пратећи програм овогодишњи фестивал представља прави пример децентрализације у култури.

,,Сматрам такође да квалитету фестивала доприноси и нова зграда са најсавременијим техником пружајући могућност селектору да доведе и представе које су захтевне у том смислу. Град Врање ће увек бити спреман да пружи пуну подршку организацији фестивала. Овогодишњим Бориним позоришним данима обележићемо и 125 година од извођења прве позоришне представе у Врању’’, истакао је градоначелник др Слободан Миленковић.

-Фестивал ће бити укупно 8 дана од 21. до 28. Октобра. Новина је да ће првог дана 21. бити Дан позоришта, где ћемо извести премијеру нашег театра, остала шест дана су такмичарског карактера и последњег осмог дана је представа у част награђених, када ће бити додељене и награде, додаје Ненад Јовић вд директор Позоришта.

Уметнички директор врањског театра Бојан Јовановић истакао је да је овогодишњи фестивал подигнут на виши ниво, пре свега у смислу постојања стручног жирија и јасно дефинисаних награда, које ће носити име Борисава Станковића.

,,Биће додељене награде за најбољу представу, за драматургију, драматизацију и адаптацију, најбољу мушку и женску улогу. Уз ове четири награде које ће доделити стручни жири фестивала, остаје награда публике, уз измену да ће ова награда почев од овогодишњег фестивала носити име Радослава Радивојевића, утемељивача овог фестивала. Урађени су нови визуелни идентитет фестивала, који ће бити трајан, као и  идејно решење за главну награду фестивала. Идејно решење заједно су осмислили Драган Дејановић, Милан Михајловић и Марко Стаменковић’’, рекао је Јовановић.

Слоган фестивала је „Од Софке до Нејре“ и бави се мушко – женским односима, односима у породици и положајем жена у друштву. Сходно томе, ни избор представа није случајан.

-Шест представа у конкуренцији су “Нечиста крв“ Борислава Станковића Народног позоришта из Београда, „Ана Карењина“ Новосадског позоришта, „Пучина“ Бранислава Нушића Југословенског драмског позоришта, „Иваново самоубиство“ у извођењу Градског позоришта Семберија из Бјељине, „64, Тена Штивичић“ Атељеа 212 и „Ако дуго гледаш у понор“ Регионалног позоришта из Новог Пазара, каже Слободан Савић селектор.

Ван конкуренције су премијера врањског театра ,,Окамењено море’’  и ,,Плацебо’’ Народног позоришта Приштина, која ће бити изведена последње вечери фестивала, у част награђених.

Циљ организатора и самог фестивала јесте отварање озбиљних друштвених тема, едукација публике али и покретање дијалога међу публиком о важним друштвеним питањима.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 09 јул 2021 17:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter