Завршена израда пројеката за Баба Златину улицу и Прибојчићеву кућу

Објекти од културно-историјског значаја на подручју града, годинама нису реконструисани.  Зуб времена је учинио своје, а њихова грађевинска структура је специфична и, врло често, не прихвата модерне материјале. За реконструкцију је неопходна обимна документација, као и сагласност Завода за заштиту споменика, али тек након решавања имовинског питања. Последњих неколико година раде се пројекти, добијају сагласности и обезбеђују средства.

 

Пројекат за комплетну реконструкцију Баба Златине улице је спреман. Радиће се и реконструкција подземних инсталација, водоводне и канализационе мреже. Добијена је и сагласност Завода за заштиту споменика културе. Градско руководство покушава да обезбеди средства за реконструкцију.  

"Уколико не нађемо инвеститора, онда ћемо из буџета да планирамо део средстава. То је улица која је под заштитом, има своју традицију и значај. Та улица не може да се уради као било која друга, јер је неопходно да сачува своју аутентичност. Сада се калдрма ради на мало другачији начин и биће безбеднија и лакша за кретање", каже заменица градоначелника Зорица Јовић. 

Кућа Боре Станковића је први пут реновирана 2017. 50 година, од тренутка откупа. Она мора да се одржава и дорађује, али је свакако много боља него што је била, истиче заменица. Сада се улази и у причу реконструкције Прибојчићеве куће. Поред многих проблема, па чак и саботажа, урађен је и пројекат за комплетну реконструкцију Прибојчићеве куће.

"У Прибојчићевој кући је боравило удружење, које је само боравило и ништа више. Ништа годинама није ураћено. Када је Удружење исељено из те куће су изнети чак и штекери. Водимо борбу већ неколико месеци, кућа је остала и без струје и без воде, јер неким људима ништа није свето. Боравили су, а ништа нису уложили", истиче Јовићева.

План је да Прибојчићева кућа буде центар Врањске градске песме и радиће се када се заврше радови на згради музеја. У музеју се раде подови, зидови и тоалети. Уследиће набавка намешетаја и конзервација поставке. Музеј би требало да добије нову поставку до краја октобра.

Биће враћене и бисте у градском парку, али све изискује време. Постоља су урађена, сада ће се вршити њихова конзервација и биће враћене тамо где су и биле.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 21 јул 2021 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter