Фотографија Растка Белића најбоља на конкурсу ОБЈЕКТИВно Врање

Фотографија Растка Белића „Шетња шумом“ проглашена је за најбољу по одлуци  жирија на другом конкурсу Центра за медијску транспарентност и друштвену одговорност „ОБЈЕКТИВно Врање“.

Четрдесет и осам фотографија сеоских средина и неоткривених лепота врањског краја стигло је на фото-конкурс на тему “Тако близу, а тако лепо” Центра за медијску транспарентност и друштвену одговорност. Прва два места бирао је жири, док је трећа награда изабрана гласовима публике.

„ЦМТДО другу годину за редом, а уз подршку града организује конкурс „ОБЈЕКТИВно Врање“. У питању је фото конкурс. Тема овогодишњег конкурса се сама наметнула. Имали смо пандемијску годину за нама. А идеја је била да се обједини нешто што биила квалитетна фотографија са туристичком понудом везаном за сам град и село“, каже Роса Дрмоњић, представица  ЦМТДО.

На конкурс се пријавило 16 аутора са преко 50 фотографија. Њих 14 је испунило услове такмичења. Конкурс је подржао град.

„Кажу да фотографија говори хиљаду речи. Она значи уметност или уметност посматрања. А посматрајући ове фотографије можемо да приметимо да су аутори на неки свој, креативан и суптилан начин, успели да од обичних мотива створе права уметничка дела“, истакла је градска већница  Изабела Савић.

За најбољу фотографију проглашена је „Шетња шумом“ аутора Растка Белића.

„Фотографија је настала у шуми у околини Врања, када сам са оцем ишао да беремо печурке. Почела је да пада киша. Обукли смо кабанице. Налетела је инспирација и скроз спонтано настала фотографија, без икаквог намештања. А такве су, кажу, и најбоље“, истакао је добитник прве награде Растко Белић.

Друго место припало је фотографији под називом ''Антићи Дреновац,'' аутора Новице Цветковића. Трећу награду, о којој је одлучивала интернет заједница гласањем, однела је Слађана Тасић, чија је фотографија под називом ''Ново Брдо'' на друштвеним мрежана освојила више од 200 гласова.

„Моја фотографија је настала у селу Дреновaц. У питању је сага једне породице, која се завршила хепи ендом. У питању је једна сиромашна породица, којој је, у међувремену, купљена кућа, а ту акцију сам водио ја. Слика је настала 2012. године“, каже другонаграђени Новица Цветковић.

„ Све ове фотографије, не само моја, која је добила највише гласова публике, показују да видимо свет на један другичији начин. Било неке ситнице кроз град, било ван негде у природи. Видимо и лепшу страну овога света, која је евидентно да постоји. Како говори и она добро позната изрека: Све је у оку посматрача“, каже награђена Слађана Тасић.

Жиријем је председавала победница на прошлогодишњем конкурсу Анита Јанковић, а чланови жирија били су и Александар Јоцић и Драган Дејановић.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 07 септембар 2021 15:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter