Отворен "Златни пуж 2021"

Заменица градоначелнка Зорица Јовић отворила је 7. Светски дечји фестивал анимираног фулма „Златни пуж 2021“. Године рада Школе анимираног филма говоре о успеху, традицији, раду и о томе где се тренутно позиционира и где се тренутно налази ШАФ, рекла је том приликом заменица градоначелника. 

„По броју пристиглих филмова овај фестивал је на највишој лествици фестивала анимираних филмова. Та част и то задовољство запослених и најзаслужнијих који раде у овој установи има и град Врање. Поред пар брендова по којима је Врање препознатљиво, препознатљиво је и по ШАФ-у. Дуге 34 године је за нама, марљивог, вредног рада који је успео да оствари многобројне награде и да заузме врхунска места како у земљи тако и у цело свету. Својим радом и залагањем, актуелношћу и континуитетом представља прави светионик дечије анимације. Да је тако потврђују и продукција, али и награде на свим нивоима такмичења. Потврда квалитета и рада је управо и овај фестивал који окупља аниматоре из целог света. Иако су ове године на фестивалу физички присутни само аниматори из земље и окружења, сасвим сам сигурна да фестивал неће изгубити на квалитету“ истакла је Јовићева.

У име организатора, присутне је поздравила директорка Школе анимираног филма.

„Фестивал из године у годину несумњиво расте. И не сао по броју филмова, већ и по сарадњама са другим школама у земљи и широм света. Веома смо поносни на то. Срећни смо што упркос ситуацији са пандемијм можемо да одржимо фестивал. Сигурна сам да ће и овај фестивал изнедрити нова пријатељства и нове идеје за будуће сарадње", рекла је директорка ШАФ-а Јасмина Стојановић.

Никола Мајдак Јуниор, пожелео је свима учесницима пуно успеха и среће:

„Овај фестивал је јако значајан за децу али и за родитеље. Мислим да родитељи треба да буду свесни тога колико је овај фестивал битан и како се деца изражавају путем једног креативног процеса анимације. Мислим да оно што је понос и треба да имамо као народ и нације јесу три основне ствари а то су култура, наука и образовање. То је оно што нас чини јаким. Зато и деца треба да се развијају креативно и да имају прилике да све ово проживе и да доживе. Ово су искуства кроз која сами креаирају и раде, што ће им значити у неком даљем животу“.

Након отварања фестивала приказани су филмови који су се нашли у званичној конкуренцији у категорији деце до 15 година старости.  Жири у саставу Нитин Донде из Индије, Кузман Кузмановски из Северне Македоније и Никола Мајдак Јуниор из Србије изабраће најбоље од 39 селектованих филмова у категорији Смалл Снаил и 31 у категорији Биг Снаил. Фестивал ће уз главни имати и пратећи програм.

На конкурс су пристигла 1723 филма из 101 државе света. Фестивал траје четири дана а све пројекције до 17. септембра биће приказане у позоришту „Бора Станковић и Народном  музеју.

Покровитељи фестивала су Град Врање и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 13:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter