Одштампајте ову страницу

Отворена изложба осмогодишњег Јанка

Ликовна радионица сваке године приређује изложбе једном од полазника који се највише истакао у свом раду. Јанко Јанковић је најмлађи полазник који је до сада имао самосталну изложбу у галерији.

Јанко је буквало све засенио и одушевио својим талентом, посвећеношћу и креативношћу. Он је највреднји од свих нас и по броју радова могао би да се представи истовремено у десет галерија, рекла је на отварању Весна Маринковић Станковић, водитељ Ликовне радионице.

„Најчешће црта животиње које представља са људским карактеристикама. У сваком Јанковом цртежу можете видети више прича и пред собом имате читав филм. Црта лагано, виртуозно и често се смеши уживајући у томе што ствара. Иако има тако мало година по мени је врхунски илустратор и генијални цртач. Од њега треба учити. Његова дела нас едукују да природу морамо чувати и да волимо све животиње. Да су оне једнако вредне као и да треба да их поштујемо и да се више никада не деси да нека животиња због наше непажње буде изумрла врста“, каже Весна Маринковић Станковић.

Јанко црта најчешће оловком и црним маркером, полако градећи сцене. У процесу рада их осмишљава. Гицко му је омиљени јунак и има много цртежа са Гицковим авантурама. Полазник је Ликовне радионице од 2019. године.

„Највише волим да цртам животиње и дајем им људски карактер и особине. Највише волим свиње, зато што су интелигентне сналажљиве и паметније од пса“, описује мали а велики Јанко.  

Поред Гицка обожава плаву чапљу.

„Плава чапља је стрпљив ловац који може пет минута  да чека плен. Ту је и комарац који потиче из Мадагаскара. Храни се пужевима и мањим ситним животињама“, каже Јанко.

Јанко је ученик ОШ „Доситеј Обрадовић“ и црта од своје треће године. Учествовао је на многим конкурсима. Освојио је треће место на регионалном ликовном конкурсу „Христос воскресе, радост донесе“ у организацији Дечјег савеза града Врања. Добитник је ваучера децембра 2020. године на предлог своје учитељице ЂинеЂорђевић, које сваке године „Коло српских сестара“ додељује уочи празника Материце деци која су марљива, вредна и талентована.

Изложба ће бити отворена до 7. октобра у галерији Народог универзитета.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 13:33

Сродни чланци