Пашин конак: Дух традиције који живи

Пашин конак у Врању јединствен је објекат у Србији. Саграђен пре више од 2 века, састављен од две зграде, Селамлука и Харемлука некада је био пашин дом и кућа за жене. С временом је мењао намену, сада је седиште Народног музеја у Врању.  Ускоро ће у згради Селамлука бити отворена стална етнолошка поставка, а Харемлук би требало да постане изложбени простор.

Радови на обнови зграде Селамлука и припреми сталне поставке одвијају се већ извесно време. Финансијску подршку је осим града пружило и ресорно министарство. Отварање је продужено због епидемиолошке ситуације, али очекује се да ускоро све буде завршено.

„Грађевински радови су при крају и после тога долази музеолошки део сталне поставке. Биће неких промена, пошто је административни део музеја измештен из зграде Селамлука. У тој згради биће стална музејска етнолошка поставка. Замишљено је да то буде поставка која ће бити проширена у односу на претходни период. Раније је била етнолошка и археолошка, сада ће само бити етнолошка. Сав материјал који ће бити изложен ту, потребно је да се припреми, односно ураде препараторско-конзерваторски радови“, каже Ива Лаковић- виши кустос етнолог.

На томе се радило од 2018.год. Најпре је урађена конзервација једног салона који ће бити изложен на сталној поставци, а затим ентеријер сталне поставке, што је подразумевало конзервацију накита, намештаја и текстила. Све је припремљено и чека на усељење.

Посетиоци ће бити у прилици да виде ентеријер врањске градске куће после ослобођења од Турака од краја 19. века до 30-тих година 20. века као и ношњу Врања и околине и алате који су некада коришћени.  

Пашин конак је објекат који је од изузетног значаја не само за Врање, већ и целу земљу. Нема много таквих, па је њихова вредност већа, објашњава Јелена Атанасовић кустос историчар Народног музеја.

"Комплекс Пашиних конака је држава прогласила за споменик од великог значаја, што значи да ми сами, као становници овог града морамо да водимо рачуна, јер су они део нашег идентитета. Ове зграде су комплексне, чине једну амбијенталну архитектонску целину, али осим тога што су по својој архитектури и по амбијенту специфичне оне су специфичне избог историје, јер историја ових зграда јесте историја нашег града. Информишући се о њима сазнајемо о догађајима који су се дешавали у нашем граду и који су мање познати, али су врло значајни".

Од изградње до данас Пашини конаци су мењали своју намену. Била је ту прва Гимназија, седиште општине,Историјски архив, а од 1960.године смештен је Народни музеј.  Завршетком поменутих радова у згради Селамлука биће стална етнолошка поставка, а Харемлук, који је посредством града недавно дат на управљање Народном музеју требало би такође, да буде обновљен и да постане изложбени простор.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 септембар 2021 15:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter