Одштампајте ову страницу

Тридесет друга самостална изложба слика проф. др Миле Гвардиол у Врању

У великој сали галерије Народног музеја у Врању отворена је тридесет друга самостална изложба слика проф. др Миле Гвардиол под називом "Quo vadis?". Изложбу је подржало Министарства културе и информисања, а поставка ће трајати до 24.октобра ове године. Галерија Народног музеја у Врању је отворена за посетиоце сваког радног дана од 10 до 17 сати и викендом од 10 до 14 сати.

Мила Гвардиол је рођена 1979. године у Београду. Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду где је и докторирала на Универзитету уметности на Интердисциплинарним студијама. Излагала је на 31 самосталној и преко 250 групних изложби у земљи и региону. Учесница је међународних сликарских колонија као и фестивала дигиталне уметности. Неколико пута је награђивана за свој рад. Ванредна је професорка на Факултету за дигиталну продукцију у Сремској Kаменици и Факултету примењених уметности у Београду.

„Нова серија слика, плодног ликовног опуса Миле Гвардиол, именована “Quo vadis?”, као кључни мотив има степенице и потврђује фасцинираност ауторке за савремено, како у форми тако и у изражају. Биографски посматрано Мила је представница средње генерације већ афирмисаних београдских визуелних уметника која је у сталном преиспитивању ствари и односа из своје најближе околине. Она пре свега осећа а потом и преноси, у различитим ликовним техникама, импресије из њој блиског живота доводећи гледаоца пред одлуку. Урбани мотиви Милиних дела не само да фасцинирају због своје комплексности, грандиозности и димензија него и због магијске моћи да нас опчине и уведу у слику тражећи од нас учешће. Не можемо остати индиферентни, наш поглед увек нађе смер/правац или линију које ће наставити да прати до самих ивица платна, па и даље...

Лингвистички анализирано, назив овог Милиног периода, има корене у древној легенди према којој Св. Петар, напуштајући Рим како би избегао мучеништво, има визију Христа и уплашен га упита “Qуо вадис, Домине?”/”Kуда идеш, Господе?”. Сасвим је јасно да се уметница интересује за симбологију степеница, да је истражила историју и значење и да је привлачи управо њихова дуалност и недоумица да ли се пењемо или силазимо.

Архитектонски посматрано, степенице су конструктивни елемент помоћу кога вертикално уједињујемо просторе различитих нивоа, а ове Милине могу се емотивно читати као степенице наше душе. Спона између оног што је прошло и оног што ишчекујемо на свом путу, спој различитих одлука и стања – скалинате као универзални симбол наших успона и падова...“

Ово је цитат из каталога изложбе који потписује др Миона Марта Марковић, академски сликар и историчар уметности.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци