Уручена награда сатиричару Миодрагу Стошићу

Меморијална награда „Пера Стојановић Туман“ коју додељује Радио телевизија Врање, уручена је Миодрагу Стошићу за хумористично-сатирични текст „Нађи другара“. Одлуку је једногласно донео петочлани жири: Миодраг Попов, новинар и публициста, Бојан Јовановић, уметнички руководилац Позоришта у Врању, Зоран Величковић, Гордана Ристић и Љубица Здравковић Џонов из Радио телевизије Врање.

Поводом 26. рођендана Телевизије Врање, 20. новембра уручена је награда Миодрагу Стошићу, док је одлука о победнику Меморијалног конкурса саопштена на годишњицу Радио Врања, 7. септембра. У конкуренцији седам одличних сатирично - хумористичних прича, изабран је Стошићев рад.

„Као прво, сматрам потпуно незаслужено, што се тиче живота, јер није ништа превише урадио. Само га је пратио, пратио у стопу, тај наш живот свакидашњи. Али, као друго, сматрам и потпуно заслужено је заслужио награду, што се тиче жирија, јер је исти тај живот на свој начин обојио, мада ово није конкурс за ликовну награду, заиста га је колоритно представио у актуелним бојама, највише користећи топле тонове хладне црно-беле стварности. Оно што је вредност и предност овог рада јесте да живот садашњи третира баш као што се третирају комарци – запрашује га хумором и иронијом. Стога је овај рад посебно вредан као евидентичар оног што данас преживљавамо. Мислим да је права доза против свега лошег. Што би рекли „бустер“ доза за цепљење против свих мутација глупости. Стога је овај рад Миодрага Стошића „Нађи другара“ данас заслужено на пиједесталу и заслужује сваку награду, јер је на врхунски начин представио део наше стварности и као такав постао трајан и инспиративан за оне који хоће да се баве светим послом писања и описивања. С радошћу га проглашавам за победника и уручујем обећане награде,'' рекао је Миодраг Попов, председник жирија.

„Драго ми је што се хумор и сатира одржавају у овом чудном времену у коме смо од пре годину ипо дана. Потпуно смо се променили, али верујем да ћемо из овога изаћи. Уосталом, Монтипајтоновци су својевремено дали формулу смеха. То је трагедија + време које је прошло, тако да је смех, хумор, сатира, позитивна енергија, што би хемичари рекли, лакмус папир. То је нешто на основу чега знате да је најгоре прошло. Када имате снагу да се неком проблему насмејете, да се нашалите на његов рачун, као што сам ја радио у награђеном сценарију „Нађи другара“, онда сви заједно можемо да кажемо, ако не све ово је прошло око нас, онда  да је најгоре ипак прошло“, додаје Миодраг Стошић, аутор.

Миодраг Стошић, рођени је Ханчанин. Дипломирао на Факултету политичких наука, бави се ТВ и радио-сценаристиком, новинарством, писањем, водитељством и стенд-ап комедијом. Део је сјајних сценаристичких тимова бројних емисија. Аутор је неколико књига  и нутриционистичке аутобиографије „Како сам смршао 60 кила без таште и хероина“. Живи и ради у Београду.

Меморијални конкур „Пера Стојановић Туман“ Радио телевизије Врање издваја се у стручним круговима и по чињеници да ће награђени текст, чијем је аутору ове године припало 50.000 динара, бити екранизован.

Радио телевизија Врање почела је са доделом Меморијалне награде  2005. године. Ове године и Министарство културе и информисања препознало је значај једне овакве идеје на пројектима који доприносе унапређењу медијског и новинарског професионализма и унапређењу професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања и подржало реализацију Конкурса. 

Конкурс се расписује у знак сећања на нашег колегу новинара, водитеља, глумца Перу Стојановића Тумана.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 22 новембар 2021 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter