Одштампајте ову страницу

Луткарска представа изазвала позитивне реакције деце

Луткарска представа ''Нерођена девојка" редитеља Дарка Ковачовског премијерно је изведена на сцени врањског театра. 

Реч је о првој луткарској представи у врањском театру од повратка статуса професионалног позоришта и, као што се очекивало, наишла је на добар пријем код најмлађе публике и њихових родитеља.

У представи игра шесторо глумаца позоришта ''Бора Станковић.''

''Свака премијера је празник за уметника који ствара представу. Оно што смо радили, оно најбоље од нас сервирамо публици са великим задовољством и са великом срећом. Први пут радити луткарску представу је, пре свега, био један велики изазов, јер се сусрећете са нечим новим, а са великом жељом и ентузијазмом улазите у то,'' каже Марко Петричевић, глумац.

Нерођену девојку играла је, поред осталих улога, Жетица Дејановић. Оно што је карактеристика луткарских представа је изражен колективни дух, јер сви глумци раде за једну улогу, кажу уметници.

''Мени није ово прва представа, ово је трећа представа коју радим са луткама, међутим, ово су нове лутке за све нас, потпуно другачије од оних са којима сам ја имала прилике да радим. Јако сам узбуђена и имам благу трему како ће то деца да прихвате, да ли ће да им се допадне, мада ми сви сматрамо као екипа да ће ово бити један бисер међу представама, зато што је то лепа прича о љубави и доброти и надам се да ће деца, поред тога што ће уживати, научити и неке добре ствари из ове представе,''додаје Жетица Дејановић.

Представа ''Нерођена девојка'' траје 40 минута, а врањским глумцима било је задовољство што су радили са једним од најбољих луткарских редитеља у Европи.

''Не постоји конкретно партнер, а ми смо сви навикли да играмо другачије, јер смо драмски глумци и онда је прво било битно то да ми сведемо себе на нулу и да то пренесемо на лутку, а да не буде реч о нама, него о њој, тако да је то било велико искуство и мислим да може да нам помогне доста да се развијемо као глумци на неки начин,'' истиче глумица Јелена Филиповић.

Први пут у луткарској представи и у врањском театру био је Јован Вељковић, глумац из Владичиног Хана.

''Јако сам узбуђен, зато што први пут радим луткарску представу, с овим се нисам сусрео ни на Академији, тако да је баш другачије, ново, нова техника, у преношењу односа, у комуникацији са партнером, уједно први пут радим и на дечјој представи", рекао је Јован Вељковић, глумац из Владичиног Хана.

Не кријући задовољство због тога што су се опробали у нечем новом, глумци су оставили срце на сцени а публика их је наградила громогласним аплаузом на крају.

Дарко Ковачовски из Софије био је задужен за текст, режију и израду лутки а Нађа Василева је радила сценографију и костим. 

Прва реприза луткарске представе за децу ''Нерођена девојка'' била је одмах након премијере, а следећа извођења су планирана за 12. и 26. децембар. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 13:41

Сродни чланци