Књига „Први српски тајкун“ Александра Гајовића пред врањском публиком

Kњига „Први српски тајкун“ аутора Александра Гајовића промовисана је  пред врањском публиком. Реч је о књизи која је својеврсна посвета оцу аутора који је био београдски адвокат и заступао је главног лика књиге. Материјал да напише ову књигу аутор је нашао управо у предмету свог оца. Ипак, Александар Гајовић на промоцији није хтео да открије о коме се ради, већ је препоручио да публика прочита књигу. Промоцију су организовали Удружење књижевника Врања и Радио телевизија Врање.

У одређивању жанра самог романа аутору је, како сам каже, помогао издавач, ''Службени гласник'' . Они су то назвали политичким трилером који се тиче времена седамдесетих и осамдесетих година прошлога века, где имамо једну драматичну борбу појединца против система. Тешко појединац може да добије у тој борби против система, што се и на крају књиге испоставило као сасвим тачно. Систем је победио, иако је све била фарса, иако је све било намештено. Иако је суђење које је кичма самога романа било намештено, јер је човеку који је осуђен пресуђено пре пре него што је суђење и почело, каже аутор књиге.

''Овим случајем сам се бавио из два разлога. Прво, што је тог човека бранио мој отац, адвокат, који је преминуо 1995. године, као и главни јунак за кога је јавни тужилац тражио смртну казну, јер је сама квалификација оптужбе била економско подривање СФРЈ. Није му изречена смртна казна, већ 20 година. Он је одлежао казну у Пожаревцу четири године,  изашао је због лошег здравственог стања и после шест месеци преминуо. Мој отац је наставио борбу сматрајући да он ничим није изазвао тако страшну оптужницу која му је стављена на терет и у том смислу до задњег дана се борио за његову рехабилитацију, и није се изборио,'' рекао је на промоцији аутор Александар Гајовић.

Ову књигу аутор доживљава као рехабилитацију тог човека, омаж преминулом оцу и сматра да је правда , када је књига у питању, ипак  испуњена. На промоцији је о књизи говорила и супруга аутора књиге Тања Гајовић, уредница Првог програма Радио Београда.

''Ово је прича о неком времену кога се многи не сећају. Ово није прича о Титу иако се он налази на насловној страни.Тита има најмање у књизи.  Има помало и љубави у причи, има и заплета али и неочекиваног догађаја на крају. Оно што нико није очекивао, ипак се догодило на крају и читаоци ће то открити кад прочитају књигу,'' рекла је  на промоцији  Тања Гајовић.

Издавач романа'' Први српски тајкун'' је „Службени гласник“. Промоцији књиге присуствали су и заменица градоначелника Зорица Јовић, градска већница Изабела Савић и начелник Градске управе Душан Аритоновић.

Ово није једина књига коју је Гајовић објавио. Његова прва драма „Порота“ изазвала је велику пажњу читалаца. Као афирмисана личност из области новинарства и културе, заступљен је у књизи „Ко је ко у Србији“. Добитник је, између осталог, годишње Полтикине награде „Хупер“, ”Златне значке” Културно просветне заједнице Србије, награде ”Златни Беочуг” Културно просветене заједнице Београда и ВИП награде за новинарски искорак 2017. године.

Објавио је књиге енциклопедијско-лексикографског садржаја „Људи и догађаји који су обележили човечанство“ и ”Велики историјски времеплов”. Аутор је дела монографије „Дом омладине Београда“ као и збирке телевизијских колумни „Телевизијски поглед искоса“. Најзад, 2015. године му излази књига ”За друштво у ћошку” и 2021. „Први српски тајкун“. 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 мај 2022 12:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter