Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића

У издању Удружења књижевника Врања, постхумно је објављено друго прерађено издање драме „Газда Глигор“, аутора Душана Ђорђевића, врањског новинара, писца и афористичара.

Након четири године од изненадне смрти врањског новинара и писца Душана Ђорђевића, објављена је његова драма „Газда Глигор“, настала 1999. године. Сада је пред читаоцима друго, прерађено и допуњено издање.

Заступник Удружења књижевника Врања, Жикица Димитријевић, каже да је ова књига настала из Душанове драма, једночинки, трилогије коју чине Газда Глигор, Божја уротка и Магла.Радња у књизи смештена је на почетак 20. века, а ради се о врањској породици која се обогатила, уздигавши се у врањској чаршији захваљујући, поред осталог, и ратном профитерству. Ту је описана и љубав која је у Врању некако увек била заустављана из класних разлога.

Централни лик драме, газда Глигор, човек је који се из нижих слојева друштва, крајње  сумњивим пословима, уздигао до првог човека у врањској чаршији. Писана на дијалекту, ова драма прати његов развојни пут и трагичан пад. Као добри познавалац дела Душана Ђорђевића, његова ћерка Милица Митић, изузтетно је поносна што је ова драма кроз допуњено издање сада пред читаоцима.

Милица Митић истиче да јој је била част да напише предговор, јер је већину књига свог оца лекторисала, те је била упозната са садржајем и ове драме. Кад је прво издање изашло сви који су прочитали били су одушевљени. Она је као професор у основној и средњој школи, два пута за дан школе постављала на сцену као део представе једну целину из драме. Верује да ће задовољство читалаца бити много веће сада, када могу да прочитају допуњено издање.

Промоција књиге предвиђена је за јесен. Иначе, Ђорђевић је, поред драма, објавио и 4 романа, а у електронском издању појавила се и књига „Старе врањске породице“, која такође, чека на објављивање у штампаном облику.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 август 2022 13:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter