Здравље

Здравље

За преглед на мобилном дигиталном мамографу који је стациониран код Спортске хале у Врању и даље влада велико инересовање жена у Пчињском округу, саопштавају из Здравственог центра.

Од почетка рада покретног дигиталног мамографа у Врању до сада, прегледано је око хиљаду жена из Пчињског округа. Дневно се у просеку прегледа 80 жена.

Термини за заказивање прегледа попуњени су до 01.новембра 2021. године.

 

Међународни месец борбе против рака дојке прилика је да се интензивније апелује и подсећа на значај превенције, а посебно редовне контроле, у борби са опаком болешћу. Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света, али и у Србији.

У Пчињском округу годишње се бележи стотинак новооболелих од карцинома дојке, а трећина оболелих заврши се смртним исходом. Према подацима из 2020. године 31 жена у округу је преминула од ове врсте карцинома. Тренутно је само у Врању 45 жена које воде битку са раком дојке, а најбоља превенција и код ове врсте карцинома је редовна контрола.

Редовним скрининг програмима који се од 2012. године организују долази се до благовременог откривања малигних промена код жена, али треба имати у виду и то да се мање од половине позваних жена у претходна четири скрининга одазвало на преглед. Тренутно је организован и рад мобилних мамографа, од којих је један у Врању, испред Спортске хале.

''Управо овај мобилни мамограф и уопште мамографи који се налазе на рендгену су веома поуздани. Требало би жена на сваке две године да оде, јер самим прегледом она не може да установи и минималне промене у дојци, палпацијом, пипањем, ако буде опипала може већ бити касно, а мамографијом постоји могућност да се рано открије карцином дојке, чак иако је неколико милиметара, дакле ни визуелно, ни палпаторно не може да се открије, и због тога се препоручују овакви превентивни скрининг прегледи код жена,'' каже др Ержика Антић из Центра за превенцију Завода за јавно здравље.

Мамограф би требало радити већ од 50 па до 69 године живота, а чак и раније уколико спадате у ризичну групу – имате генетске предиспозиције, нисте рађале, или сте касније остајале трудне, имале хормонални дисбаланс или хормоналну терапију, што су такође фактори ризика.

''Сам преглед траје најдуже десет минута, то не боли, доза рендген зрачења је минимална и не могу жене да угрозе здравље и препорука је чест одлазак на скрининг прегледе,'' апелује докторка Антић.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за ефикасно лечење. Више од 85 посто откривених карцинома у периодима скрининга означени су као рани, док је 15 посто узнапредовалих, метастатских карцинома дојке.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 19 октобар 2021 15:09

Вакцинација против сезонског грипа у Врању почиње 15.октобра, потврђено нам је у Здравственом центру. Дом здравља је већ добио 1600 доза тровалнетне вакцине против сезонског грипа TorVaxFlu. Очекује се испорука и четворовалентне вакцине, тако да ће и особе старије од 65 година, према приоритетима, моћи да се вакцинишу у наредном периоду. Вакцина против сезонског грипа може да се прими у истом дану кад и вакцина против ковида, кажу стручњаци. Осим уобичајених служби где су грађани навикли да се вакцинишу, сезонска вакцина ће се давати и на главном вакциналном пункту у Спортској хали.

Из Здравтвеног центра стиже још једна вест. Од данас, сви грађани, без обзира да ли су били или не заражени Ковидом -19 могу да ураде тестирање антитела, то јест да утврде ниво антитела на корона вирус. Адреса за тестирање је Завод за јавно здравље у Врању, али је обавезан упут изабраног лекара.

Овогодишња кампања поводом обележавања Светског дана менталног здравља организује  се на иницијативу Светске федерације за ментално здравље, организације Уједињени за глобално здравље и Светске здравствене организације у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света.

Пандемија COVID-19, која је погодила милионе људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Неке особе, укључујући здравствене раднике, особе које живе саме, особе у изолацији и карантину, чланови породица заражених особа, као и особе са већ постојећим менталним поремећајима, биле су посебно погођене током пандемије.

Током пандемије COVID-19 дошло је до значајног нарушавања система пружања услуга менталног здравља, што је за последицу имало примену нових начина пружања услуга – пре свега коришћењем дигиталних технологија (услуга телемедицине) или пак коришћењем дежурних телефонских линија.

Пандемија COVID-19 утицала је такође и наставиће да утиче на особе свих старосних доби, и то на много начина: нпр. путем проживљеног страха од заражавања, преживљеног губитка блиских чланова породице, сталном стрепњом од губитка посла, или пак кроз осећај усамљености због социјалне дистанце.

Ове године, обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „БРИГА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ: НЕКА ТО ПОСТАНЕ СТВАРНОСТ ЗА СВЕ” пружиће могућност, првенствено онлајн с обзиром на пандемију COVID-19, да сви ми учинимо нешто конкретно како би очували ментално здравље током пандемије.

Наиме, као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици, као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању програма за опуштање и релаксацију за запослене, као креатори политика можемо да се обавежемо на повећање квалитета услуга менталног здравља, као лидери земаља можемо да представимо иновативна решења и примере добре праксе који могу послужити за инспирацију другима, и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

У Републици Србији је у циљу очувања менталног здравља у време пандемије COVID-19 отворена Национална телефонска линија за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна. Телефон за психосоцијалну помоћ грађанима 0800 309 309  је бесплатан и доступан нон-стоп од 00 до 24 часа са свих мобилних и фиксних мреж

Страна 1 од 105

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter