Здравље

Здравље

Међународни дан медицинских сестара и техничара и ове године обележава се радно, с  обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију. За разлику од претходних година када су организоване пригодне свечаности и најбољима уручиване награде и признања, овога пута ће то изостати јер корона захтева да медицинско особље буде у скафандерима и под пуном опремом, да негује и збрињава  пацијенте у ковид и нековид систему са подједнаком пожртвованошћу.  

Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости, позив који подразумева свакодневну пожртвованост и бригу за људски живот, али тек после више од годину дана непрекидне борбе са корона вирусом види се колики је значај медицинских сестара и техничара.

''Улога медицинских сестара у здравственом систему је огромна, могу рећи једна од најважнијих. Поред здравствене неге, оне су активне и у превенцији болести, оне предузимају све мере и активности да до болести не дође. Од самог старта, од  уласка пацијента у болницу, његовог збрињавања, кроз све дијагностичке процедуре, асистирања приликом хируршких интервенција, учествовања у свим третманима пацијента који су му преписани, спровођења ординиране терапије, па све до његовог коначног излечења, медицинска сестра активно учествује, и то није нимало лак посао, каже Јасмина  Ристић, главна сестра у Здравственом центру Врање и председница  Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије за Пчињски округ.

Борба против короне показала је да су медицинске сестре и техничари у служби човечанства и његовог опстанка. Зато су они, заједно са свим здравственим радницима, захваљујући свом преданом раду на пиједесталу хуманости и професионализма, наглашава Ристићева.

''Пацијенти у ковид систему су другачији , симптоматологија је другачија него у нековид систему, ток болести и нега нису исти и уобичајени. Рад у скафандерима, под маскама и визирима је отежавајућа околност. Било је јако тешко уклопити се и носити се са свим оним што је корона донела. Сестре са свих одељења су прошле кроз ковид систем и поносна сам што су превазишле све потешкоће и што је направљен квалитетан тим који је радио и још увек ради борећи се са короном, наглашава главна сестра у Здравственом центру.

За медицинске сестре којe су током пандемије радиле у ковид систему, биле  испомоћ у ковид болницама Клиничког центра Ниш и ковид болници у Крушевцу ускоро ће бити организован семинар у Врњачкој Бањи. Биће то кратак предах и одмор од напорног рада, али и прилика да се медицинске сестре додатно едукују.

 

 

Последњи пут измењено среда, 12 мај 2021 14:44

Поводом 12. маја, Међународног дана медицинских сестара, из Здравственог центра Врање стигло је саопштење које преносимо у наставку.

''Спектар рада медицинске сестре, техничара је врло широк, од специфичне и захтевне неге, здравствено-промотивних савета, па до рада са високо софистицираном медицинском технологијом.

У години која је за нама медицинске сестре и техничари показали су и много више, и сви они који одлазе на семинар су наши здравствени радници који су током пандемије радили у Ковид систему, били испомоћ у ковид болницама Клиничког центра Ниш и Ковид болници у Крушевцу.

Медицинске сестре и техничари у обављању свога посла и иначе морају да покажу изузетну емоционалну снагу и емпатију, како би се на одговарајући начин могли носити, али и разумети људску патњу, хитна медицинска стања, те бројне здравствене проблеме. Све ово подразумева да медицинске сестре и техничари свој посао обављају са пуно љубави, како би помагале пацијентима да оздраве, или како би спречиле погоршање, па и сам настанак болести.

Врло често медицинске сестре и техничари сусрећу се са пружањем услуга које подразумевају висок ризик по здравље пацијента, али и висок ризик по њихово здравље. У данашње време медицинске сестре и техничари, заједно са осталим здравственим радницима, су на првој линији одбране када је у питању пандемија изазвана корона вирусом, лечење и нега оболелих од COVID- а 19.

Управо из свих ових разлога наше медицинске сестре заслужиле су мали предах, радног каратера, који ће им омогућити јачање сестринства, како би биле и остале у прилици да када треба свима нама пруже адекватну здравствену заштиту, јер медицинске сестре чине један од кључних стубова здравственог система. Потребно је и даље наставити са континуираном едукацијом медицинских сестара и техничара да би се одржао и побољшао квалитет у пружању здравствених услуга.''

Главна сестра Здравственог центра у Врању, Јасмина Ристић, поводом Дана медицинских сестара изјавила је:

"Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости, позив који подразумева свакодневну пожртвованост и бригу за људски живот, али тек после више од годину дана непрекидне борбе са корона вирусом увидели смо колики је значај медицинских сестара и техничара.

Ова борба показала је да су медицинске сестре и техничари у служби човечанства и његовог опстанка, својим радом штите здравље појединаца и целог друштва. Зато су медицинске сестре и техничари, заједно са свим здравственим радницимам захваљујући свом преданом раду на пиједесталу хуманости и професионализма.

Прошле годинем када Међународни дан сестринства није било могуће да се обележи онако како се то свечаном уз традицију и поделу награда и признања најбољима међу нама, радило сваке године, јер је већина од нас била у скафандерима и под пуном опремом неговала и збрињавала пацијенте у ковид и нековид систему са подједнаком пожртвованошћу, ове године постоји простор да се организује кратак предах, да се обележи Међународни дан медицинских сестара и техничара и да се истовремено не запостави основна идеја сестринства коју је заговарала Флоренс Најтингејл, а то је унапређење, како професије медицинске сестре, тако и права жена.

Медицинске сестре и техничари у Здравственом центру Врање су спремно одговорили на све изазове професије и потребе пацијената, то су већином здравствени радници са вишим и високим образовањем, а у нашој установи данас, осим неге и осталих редовних активности које обављају професионално и одговорно, континуирано унапређују своје знање и вештине и ово је јединствена прилика да се настави са том праксом у најтежим условима за организацију стручних едукација које памтимо. Ове године медицинске сестре ће имати прилику да крајем месеца маја размене своја искуства и стручна мишљења у Врњачкој Бањи на стручном семинару.

Желим на крају да свим колегиницама и колегама честитам Међународни дан медицинских сестара и техничара, да се данас сетимо заједно оних међу нама који су у протеклој години изгубили своје животе, али и да будемо поносни на себе, јер смо могли да на најбољи могући начин служимо својој професији и звању којим смо одабрали да се бавимо," поручује Јасмина Ристић, главна сестра Здравственог центра Врање и председница Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије (НАУЗР) за Пчињски округ.

Међународни дан физичке активности обележава се сваке године 10. маја под слоганом „Кретањем до здравља”. Овај датум установљен је 2002. године од стране Светске здравствене организације у циљу подизања свести о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу здравља.

Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес, не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници, стоји у саопштењу Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље.

Према препорукама СЗО, одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно. Од пола и старости, здравственог стања, а посебно у односу на стање утренираности (кондиције), зависи и избор врсте активности, њена учесталост и трајање.

Физичка неактивност уз неправилну исхрану, нове технологије и урбанизацију представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче и на неправилан развој тела и настанак деформитета.

Процењује се да се милион смртних случајева годишње у Европском региону СЗО деси због физичке неактивности.

 

У Здравственом центру у Врању одржана је свечаност на којој су додељене нове специјализације младим лекарима, чак двадесет и једна.

У претходном периоду додељене су 23, што је укупно 44, уз помоћ дражаве и министарства. Уложено је много труда, јер смо 2018. године имали податак да за 5 година 65% специјалиста одлази у пензију.

''Врло сам срећна и сви ми из менаџмента, што данас додељујемо 21 специјализацију, и ја од срца желим да честитам свим овим младим људима, да им пожелим да успешно заврше своје специјализације и волела би да се сви врате у Здравствени центар Врање и да лече људе из Пчињског округа и Косовског поморавља, каже директорка Здравственог центра докторка Љиљана Антић. 

Ови млади лекари и будући специјализанти већ су добили и посао и специјализације. Додељене су специјализације: једна из анестезије, три из интерне медицине, две клиничка биохемија, једна физикална медицина, једна из офталмологије, две ортопедија са трауматологијом, једна из радиологије, две ургентна медицина, три  гинекологија и акушертсво и три из педијатрије.

''Било је падова у размишљању,  да никада нећу моћи да се запослим. Чак сам у једном периоду кренула да учим немачки језик, али захваљујући садашњем менаџменту моје жеље су се оствариле и могу да наставим да се бавим медицином у својој земљи и да се усавршавам,'' каже специјализанткиња др Бранкица Манасијевић.

''Очекивао сам специјализацију, али не толико брзо и хвала директорки и управи Здравственог центра која је изашла у сусрет, расписала конкурс и свима онима који су нас подржали да истрајемо у борби за специјализације,'' каже др Бојан Мицић, специјализант радиологије.

''Успели смо да подигнемо Титаник који је био на дну океана уз помоћ државе, председника Вучића и Министарства здравља,'' истакла је директорка центра.

Она је нагласила да је у претходном периоду, од отварања Хируршког блока, почела и реконструкција старог дела болнице, успешно се спроводи вакцинација, а запослено је и 46 лекара и 34 медицинских техничара.

Последњи пут измењено четвртак, 22 април 2021 14:42

Директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић са сарадницима обишла је радове   на ламелама А и  Б старог дела Болнице. Радови обухватају реконструкцију простора од 3 хиљаде квадратних метара и изградњу простора од  хиљаду квадратних метара.

"Успели смо да константно радимо на изградњи и реконструкцији Опште болнице Врање, где све иде по динамици која је планирана и овде људи раде свакодневно. Тек ретке недеље се користе за одмор. У исто време све службе у Болници су у функцији и пружају сву потребну здравствену помоћ и услуге нашим грађанима, истиче директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић.

Последњи пут измењено четвртак, 15 април 2021 09:58
Страна 1 од 101

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter