Вакцинација против сезонског грипа почиње 1.октобра

Вакцинација против сезонског грипа почиње на време, баш онако како је планирано 1. октобра, саопштило је Министарство здравља. Ове године, због ситуације са корона вирусом набављено је 20 одсто вакцина више у односу на прошлу годину.

У Србију је стигао први  контигент од  344.000 доза вакцина. У односу на прошлу годину набављено је 20 одсто више вакцина, а имунизација ће почети након свих законски предвиђених активности у погледу сертификације и доставе вакцине здравственим установама.  Целокупна количина биће испоручена до среде, а након тога и ка здравственим установама. 

„Ми ћемо данас добити 7.800 доза за Пчињски округ. 20 посто више него прошле године због сложене епидемиолошке ситуације. Вакцина је обавезна за ризичне групе, односно хроничне болеснике, за лица смештена у установама социјалне заштите и за њихове запослене као и за здравстене раднике који су стално у контакту са пацијентима“, каже епидемилог др Слађан Станковић.

Прозвођач вакцине је из Холандије. Ради се о четворовалентним вакцинама против грипа, а набавку је спровео Републички фонд за здравствено осигурање, наводи др Станкови и додаје:

„Биће потребно три недеље до месец дана да се створи имунитет. Вакцина је стигла у право време, нешто раније него прошле године“. 

Вакцинација против сезонског грипа почеће 1. октобра. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Зоран К. из Врања осуђен на 12 година затвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/gHVQUuLUDN via @tripplesworld https://t.co/1wlNPnHtGN
Поводом Видовдана концерт Извора на тргу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Zu0qVtEbCB via @tripplesworld https://t.co/mhdXPyTXBk
Резултати завршног испита из математике - Радио Телевизија Врање https://t.co/8QN7EEsTl9 via @tripplesworld https://t.co/NhQR3WR4ar
Follow RTV Vranje on Twitter