Вакцинација против сезонског грипа почиње 1.октобра

Вакцинација против сезонског грипа почиње на време, баш онако како је планирано 1. октобра, саопштило је Министарство здравља. Ове године, због ситуације са корона вирусом набављено је 20 одсто вакцина више у односу на прошлу годину.

У Србију је стигао први  контигент од  344.000 доза вакцина. У односу на прошлу годину набављено је 20 одсто више вакцина, а имунизација ће почети након свих законски предвиђених активности у погледу сертификације и доставе вакцине здравственим установама.  Целокупна количина биће испоручена до среде, а након тога и ка здравственим установама. 

„Ми ћемо данас добити 7.800 доза за Пчињски округ. 20 посто више него прошле године због сложене епидемиолошке ситуације. Вакцина је обавезна за ризичне групе, односно хроничне болеснике, за лица смештена у установама социјалне заштите и за њихове запослене као и за здравстене раднике који су стално у контакту са пацијентима“, каже епидемилог др Слађан Станковић.

Прозвођач вакцине је из Холандије. Ради се о четворовалентним вакцинама против грипа, а набавку је спровео Републички фонд за здравствено осигурање, наводи др Станкови и додаје:

„Биће потребно три недеље до месец дана да се створи имунитет. Вакцина је стигла у право време, нешто раније него прошле године“. 

Вакцинација против сезонског грипа почеће 1. октобра. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Локална самоуправа определила још 3 милиона динара за Фонд за подстицај развоја пољопривреде - Радио Телевизија Вра… https://t.co/M5f9LZMMTz
Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Follow RTV Vranje on Twitter