Центар за промоцију здравља: За здраво срце важно дојење

Током целе године Центар за промоцију здравља при Заводу за јавно здравље, прати све важне датуме везане за здравље и његово очување.

Труде се да кроз информисање и васпитно-здравствени рад утичу превентивно на становништво у броби за очување здравља. Данас су посвећени срцу, а целе недеље - дојењу.

Промовишу позитивне облике понашања, физичку активност, здраву исхрану и живот без зависности.

Циљ је да се унапреди здравље људи и смање ризици за настанак најчешћих обољења. Опомињу и делују превентивну, јер су показатељи катастрофални, нарочито када су у питању наше срце и крви судови.

Ове године кажу ''Свим срцем за здраво срце'', јер му чак и корона није дорасла.

"2018. године, 52 хиљаде 663 особе су умрле од болести срца. У структури умирања то је 51, 8 посто. На првом месту су умирања од болести срца и крвних судова. Ситуација је слична и у Пчињском округу, 2 316 особа јe умрло 2018. године, а од тога, више од половине од болести срца и крвних судова", каже докторка Марија Накић, начелница Центра за промоцију здравља.

Много тога потиче и од начина живота од рођења, од тога како је беба чувана и храњена.

И овде нису добри показатељи, чак се може рећи и забрињавајући. Само 13, 7 посто мајки искључиво доји своју децу у првих пет месеци живота.

''Подржи дојење – за здравију планету'', поручују лекари ове године.

Тај податак се узео као полазна тачка приликом израде програма и урађен је Национални програм подршке дојењу. Циљ је да  се тај број повећа до 20 посто  до 2021. године. Програм подразумева одређене едукације, како стручне, тако и едукације будућих мајки", каже др Накић.

Можда нам се чини да у нашем окружењу није тако, али како каже доктор Несторовић, формуле које се дају деци - јесу млеко у праху.

Добро звуче маркетиншки, али су сигурно лошије за здравље детета од дојења. 

Да ли тако треба радити, ако знамо да је природно мајка предодређена за дојење  и да та прва храна одређује и здравље сваке особе, па и њеног срца током целог живота?

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 14:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter