Променљиво време, променљиво здравље

Променљиве временске прилике утичу и на здравље људи. У последње време повећан је број респираторних инфекција, а посебно стомачних вируса. Напокон је епидемиолошка ситуација боља и када је у питању корона вирус, истичу епидемиолози.

Сунце, киша, снег, време променљиво и априлско. Све се то одражава и на људе објашњавају лекари. У Заводу за јавно здравље кажу да је од укупног броја тестираних особа које се јаве око 95 посто респираторних инфекција.

„Ми смо узимали узорке на грип током фебруара али нисмо га потврдили у циркулацији, потврђен је синцицијални вирус , њега смо имали и ранијих година. Поменуте респираторне инфекције не прелазе број који је уобичајен за ово доба године. Олакшање је што више не говоримо о коронавирусу“, објашњава др Слађан Станковић, епидемиолог.

Нешто је већи број особа које имају проблема са стомачним вирусима, што није специфично за овај период.

„Мало је рано за стомачне вирусне инфекције,  јер некако су повезане са летњим месецима,  међутим има их тренутно. Важно је да поведемо рачуна о личној, општој хигијени, мерама изолације. Битно је да останемо у условима кућне изолације и поред тога што те инфекције трају обично по два дана“, каже др Станковић.

За овај период године специфичне су и алергије, односно активност полена коју Завод такође прати. Доктор саветује да особе које имају проблема почну са узимањем терапије пре него што добију симптоме како би деловали превентивно.

„Што се осталих активности тиче, по мало се враћамо у период пре пандемије, ажурирају се активности на спровођењу скрининга рака у нашем округу, јер наше подручје терети та хипотека да имамо већи број оболелих јер су бачене бомбе са осиромашеним уранијумом . Радиће се скрининзи карцинома дојке, рака грлића материце, дебелог црева“, истиче доктор. 

Домови здравља почели су са израдом акционих планова за скрининг рака дебелог црева. Радиће се тестови на скривено крварење, што је значајно за популацију од 50- 74 године оба пола. Циљ је да се на време открију евентуалне промене и уоче симптоми, а уколико је тест позитиван и додатни прегледи који ће допринети спречавању ширења болести.   

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter