Дом здравља Врање: Имунизација Гардасилом 9

Од данас је почела вакцинација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ). Имунизација ће се спроводити вакцином Гардасил 9 у врањском Дому здравља у Служби за здравствену заштиту школске деце и омладине.

 Хумани папилома вирус је полно преносива болест и изазива обољења репродуктивних органа. До скора се веровало да је мушка популација поштеђена, међутим доказано је да и мушкарци осим што могу бити преносиоци, могу и да оболе од ХПВ-а.

„Овде се ради о полно преносивим инфекцијама, које када се учестало јављају могу да доведу до преканцерозних и премалигних обољења. Најчешће обољење узроковано ХПВ-ом је карцином грлића материце, али често су то и кондиломи и код мушкараца и код жена. Да до тога не би дошло почело се са вакцинацијом девојчица у 111 земаља, а што се тиче дечака у 40 земаља у свету. Вакцинација ће бити помак у превенцији, и у смањењу папилома вируса“ каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Према истраживању у Србији, од рака грлића материце годишње умре 600 жена. Од свих малигних обољења, он је на другом место по заступљености, а по смртним исходима на четвртом месту.

„И дечаци и девојчице спадају у групу која треба да се вакцинише, с тим што постоје одређена правила.Вакцину могу примити деца и омладина пре ступања у сексуалне односе у узрасту од девете до деветнаесте године. Када вакцину пријмају деца од девете до навршене петнаесте године, она се прима у две дозе. Ако се вакцинише омладина од навршених петнаест до деветнаесте године, онда се примају три дозе“ објашњава Начелница диспанзера та здравствену заштиту школске деце и омладине, др Јелена Илић Ристић.

Укупно је достављено 138 вакцина у Заводу за јавно здравље које су намењене Пчињском округу, од тога је 50 доза стигло у Дом здравља Врање.

„Вакцина је распоређена на следећи начин: 30 доза је дато Бујановцу, 22 Прешеву, 14 Сурдулици, 13 Владичином Хану, шест је дато Босилеграду и три Трговишту. За сада је ту важно да се подигне свест деце и родитеља о значају вакцинације, да бисмо превентивно деловали“ додаје епидемиолог др Слађан Станковић.

Вакцина против ХПВ-а се у свету користи већ дванаест година и спада у вакцине које су високио безбедне, а притом и високо имуне. Тренутно је код нас у форми препоручене вакцине.

„Сада први пут чујем за ову вакцину, али бих довео дете на вакцинацију ако утиче добро на здравље“, каже један од родитеља у Дечијем диспанзеру. Други родитељ додаје да није информисан али да свакако не би одобрио детету вакцинацију.

Докторка Илић Ристић објашњава да заинтересовани млади људи за вакцинацију, треба да се, најпре јаве изабраном лекару. Обавезан је преглед пре примања вакцине. Деца морају бити здрава, без икаквих акутних болести. Након тога, лекар преписује одговарајућу дозу и заказује ревакцинацију.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 јун 2022 16:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter