Главни узрочник поленских алергија током јула - трава и коприва

Сви полени су подједнако опасни, кажу стручњаци. Полени трава имају једну, две или три компоненте које изазивају здравствене тегобе, а амброзија чак седам.

Од дрвећа, липа  ових дана емитује полен, али како објашњава инжењер технологије Миодраг Недељковић који се бави овом проблематиком, она није велики алерген.

-Главни узрочник поленских алергија током јуна и јула треба тражити у полену трава и коприве. То су два најдоминантнија полена и они спадају у групу јаких алергена. Очекује се да 70 до 80% од укупно емитованог полена у ваздуху, припада полену коприве и трава. Од полена дрвећа у овом периоду доминира полен липе. До краја маја је завршено цветање дрвећа, тако да у наредне две недеље можемо да очекујемо само присуство полена липе. Она спада у групу слабих алергена. Липа се поклапа са цветањем траве, па многи људи су у заблуди да им заправо липа смета, објашњава Недељковић.

Током јуна временске прилике су биле повољне и није забележен ниједан дан са средњим ни са високим концентрацијама полена коприве и траве.

-Оне су се кретале на нивоу ниских вредности до 50 зрна по метру кубном ваздуха али се очекују да у наредном периоду  порасту и достигну вредност од 100 зрна када ће све алергичне особе на полен да осећају неке тегобе, каже Недељковић. 

Од полена корова у овом периоду присутан је полен боквице, киселице и конопља и њихове вредности су углавном ниске. Крајем августа очекује се присуство полена амброзије. Једина три месеца без алергија су новембар, децембар и јануар. 

Стручњаци за алергију опомињу да су пацијенти у највећој опасности од полена баш у тренутку цветања биљака, па тада треба да избегавају чак и проветравање просторија током дана. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2022 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter