Одштампајте ову страницу

Врањска болница у редовном режиму рада, хирурзи дежурају 24 сата

Врањска болница се вратила у редован режим рада, а тако ће бити и током лета и поред тога што су годишњи одмори у току и што прилив пацијената не јењава, каже управница болнице докторка Наташа Стојилковић. Иза здравствених радника је изузетно тежак и напоран период, кадровски проблем је и те како присустан, али лечење људи мора да се организује.

"Ми се трудимо да правилним планирањем годишњих одмора да свака служба мора да има довољан број извршилаца, како би све услуге које треба да пружимо осигураницима биле правовремено пружене. И болница и цео Здравствени центар тренутно ради у нормалним условима, чак и део који се тиче хируршких грана ради несметано, раде се хладни програм, који је био дуго одлаган, сада се одвија несметано", каже управница болнице.

Одељење хирургије је у веома тешком положају што се кадрова тиче. Због тога хирурзи дежурају по  двадесетчетворочасавном систему, што је веома напорно, истиче управница. Има још одељења која су много раније остала без кадрова.

"Као што су Урологија и Ортопедија, где имамо ангажовање и лекара који су у пензији, управо због недостатка кадрова. Предстоји и проблем на неурологији и чак можда и на Дечијем одељењу. То је резултат неправовременог реаговања. Годинам уназад нису се омогућавале специјализације, није било нових пријема лекара, тако да смо у једном вакуму", каже др Стојилковић.

У овом тренутку велики број лекара је на специјализацији, има и доста одобрених специјализација и субспецијализација.

"Проблем је кога послати ако нема да остане ко да ради. Треба нам дозвола и довољан број лекара које би примили, да би лекаре који су већ радили неколико година упутили на специјализацију, односно на усавршавање и да би за десетак година били у много бољој ситуацији".

У овако тешкој ситуацији много помоћи долази од локалне самоуправе, јер је уз њихову помоћ 60 медицинских радника ангажовано на привремено повременим пословима, каже управница.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2022 15:24

Сродни чланци