У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте

У Дому здравља у Врању, на Медицини рада и Служби опште медицине отворене су две нове ординације за онколошке пацијенте. На тај начин смањиће се гужве, олакшати процедура узимања упута и рецепата, и што је врло важно, време проведено у чекању које је до сада било проблем за онколошке пацијенте.

Мирјана Николић, чланица удружења Онколошких пацијената каже да ће  људима који се боре са тежим болестима бити олакшан долазак у ординацију и неће морати да чекају у редовима.

„Када треба да идемо и да чекамо редове, а нисмо баш у могућности због нарушеног здравља и терапија које примамо, значи нам што можемо врло брзо да прођемо кроз целу процедуру. Када чекамо редове, остали пацијенти не знају, јер немамо обележје да смо онколошки пацијенти, и не знају да имамо ту неку предност коју нам је и држава обезбедила“, каже Мирјана Николић, чланица удружења Онколошких болесника.

Ординације за онколошке пацијенте ће смањити оптерећење система. Поготово за време пандемије короне, која представља још већи ризик за ове пацијенте.

„Сада у овом периоду када имамо ово стање са вирусима, дуже чекање у реду са осталим пацијентима је врло ризично за нас. Брзо пролажење кроз целу процедуру добијања упута и лекова, за нас је безбедније и од великог значаја“ закључује Мирјана Николић.

Чланови удружења се често састају, имају доста предлога, међусобно износе идеје и што је најважније пружају подршку једни другима.

„Првенствено се трудимо да помогнемо људима који су се нашли у проблему, јер смо ми све то већ прошли. Ту смо да их упутимо, да им објаснимо, да им помогнемо са проблемима у којима су се нашли када су сазнали своју дијагнозу. Наша дијагноза је врло специфична и врло тешка. Човек прво падне психички, а онда и физички, након свих терапија и лечења које има. У тим тренуцима и породици и оболелом треба много помоћи, подршке и знања које ми већ поседујемо“, наставља Мирјана.

Николићева каже и да је удружење захвално што је руководство Дома здравља имало слуха за њихове потребе и проблеме и изашло у сусрет.

Ове две новоформиране ординације, једна на Медицини рада и једна на Служби опште медицине, радиће  радним данима од 7:00 до 14 сати и 30 минута.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 08 август 2022 14:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter