Одштампајте ову страницу

K 5+ ЗА МАЛЦЕ - Дечји културно-образовни програм

By РТВ септембар 28, 2018 611 0

K 5+ ЗА МАЛЦЕ 

Дечји културно-образовни програм

 

     Добродошли малци!

     Здраво генијалци, здраво вршњаци!

     Добродошле маме, тате, учитељи, наставници,

     свима вама поручују малци да су постали прави зналци!

     Малци ће вам у оквиру Тв серијала ''К5+ за малце'' представити важна питања културе понашања, културе исхране, физичке активности, културе очувања животне околине и културе сећања кроз тему ''Велики рат.''

     Житељи Врања и југа Србије, пре свих, млади људи, биће информисани о свим овим важним сегментима живота, а кроз лавиринте сећања водиће вас вршњаци!

     Ово ће бити оригинална дружења кроз 8 Тв емисија у којима ће бити по пет рубрика:

     -култура понашања

     -култура исхране

     -култура физичке активности

     -култура очувања животне средине

     -култура сећања – шта знамо о Великом рату

     Желимо да покажемо да деца уз телевизију могу квалитетно да проводе време, а истраживања су већ показала да деца дневно уз телевизију проводе: узраста до 2 године 51 минут; од 3 до 6 година 117 минута; од 7 до 10 година 118 минута; узраста од 11 до 14 година 115 минута; и од 15 до 17 година 96 минута дневно.

     Како одговорност према деци имају одрасли, нарочито родитељи и васпитачи, медији не треба и не могу да делују сами, односно они морају да подстичу одрасле да помогну деци да схвате "медијску реалност" која тако неумитно продире у дечју собу.

     Није довољна ознака да неки програм није за децу одређеног узраста. Осиромашење дечјег ТВ програма је много шири проблем који је рефлексија стања у једном друштву, начина размишљања и културе. У земљи у којој се готово сва главна дешавања своде на црну хронику, ко још има воље и времена да мисли на куће од чоколаде, прозоре од мармеладе и приче из непричаве? Е па, ми имамо!

     Програм за децу мора да се допадне деци и то је главни критеријум за вредновање његовог квалитета. Мора да одговара њиховом узрасту и културно-образовним потребама, да буде у духу њиховог времена, а не да имитира програм за одрасле.

     Данас не би требало правити исте садржаје као пре двадесет година, али би их требало правити са истом озбиљношћу као некада. Деца више нису наивна, она сазревају раније.

    Данас је тешко наћи моделе, садржаје, као и форме на које ће деца позитивно да реагују, да их прихвате. Тешко је предвидети шта ће данашњој генерацији најмлађих бити занимљиво, јер то су сада неки нови клинци, који одрастају у ери нових технологија, интернета, са новим, другачијим сензибилитетом, интересовањима до којих није лако допрети. А ко ће то знати боље од њих самих, који ће и бити водитељи ових емисија.

     Реализацију серијала ''К 5+ за малце'' подржало је Министарство културе и информисања, а иновативни елемент пројекта представља продукција тзв. звучне књиге која ће се наћи на порталу Ртв Врање. Звучна књига ће помоћи слепим и слабовидим малцима да прате овај серијал.

     Пратите нас! Коментаришите, шаљите сугестије. Ово је програм за вас!

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 28 септембар 2018 16:36