У току је пролећно уређење града. Природа се пробудила из свог зимског сна, а пролеће показује због чега је најлепше годишње доба. И овог пролећа и лета наши суграђани ће уживати у лепоти цвећа и оплемењеним зеленим површинама а из Комрада поручују грађанима да и сами дају допринос очувању животне средине одлагањем смећа у контејнере а не око њих.

Орезивањем дрворедних стабала, уређењем травнатих површина, обнављањем жардињера као и новим засадима љубичица врањски Комрад започео је пролећно уређење града. Такође, постављене су нове клупе и ђубријере, а оне старе биће премештене на друге локације по налогу урбанисте. Дуж шеталишта у канделаберима је постављено 48 саксија цвећа због чега овај простор сада изгледа много лепше .   

-Ми смо почели са постављањем саксија у којима је засађен цветни засад вербена . Настављамо и са радовима на  уређењу цветних жардињера код Чика Митиног споменика. Сређивали смо и доњи део шеталишта где смо посадили кану. С поносом могу да кажем да је цвеће које пласирамо на терен произведено у нашој цвећари Бели мост. Ми ту сваке године произведемо око 20.000 комада цветног засада . Све оне просторе где постоји систем за заливање, односно хидрант у близини , ми ћемо попунити цветним засадом.  Када завршимо са том садњом , стижу нам позиви из школа, установа и стамбених заједницама са жељом да им уступимо цветне засаде, уколико их имамо превише и ми се увек радо одазовемо њиховим захтевима, каже Весна Стефановић  руководилац пословних оперативних јединица у Комраду.

Лоше навике код појединаца се не мењају, тако да многе саксије или засади буду присвојени током ноћи, каже наша саговорница .

-Има тога, нажалост. У пар наврата смо подносили пријаве против НН починилаца. Јако је тужно када ме обавесте из Службе градског зеленила да смо током ноћи остали без 10,20, 30 корена засада на појединим локацијама. Не можемо током читаве сезоне да вршимо допуну и веома је ружно све то, каже наша саговорница.

Стефановићева поручује грађанима да би требало да елиминишу овакве ружне навике за добробит свих. Када је реч о амбалажном отпаду, она подсећа власнике појединих локала да одлажу отпад у контејнере којих има свуда около, уместо што га депонују поред ђубријера који нису предвиђена за веће количине смећа. 

У основним школама на теритрији града и општине Врањска Бања у јутарњим сатима стигла је дојава о постављеним бомбама, рекла је гостујући у нашем јутарњем програму заменица градоначелника Зорица Јовић.

И сеоске и градске школе добиле су циркуларни мејл исте садржине у коме је стајало да су постављене бомбе. Сви директори школа су добили јасне инструкције да једна особа у школи буде задужена да прати константну ситуацију, да прати мејл и да поступа по инструкцијама добијеним од стране Министарства просвете, односно Школске управе Лесковац одељења у Врању и инсрукције града, истакла је заменица градоначелника и додала:

„Оно што је јако битно је да сви будемо прибрани, без панике, без уношења немира како међу запосленима тако и међу децом што је још битније. Ако дође до дојаве директор школе обавештава запослене, изалази се из објекта. Обавештава се ПУ Врање. Они су данас били врло брзи“.

За сада су припадници полицијске управе проверили школе и за сада је све у реду, каже Јовићева. По њеним речима, најбитније је да директор буде прибран и да одмах одреагује и обавести све надлежне институције.

"Ми смо, на челу са градоначелником читавог јутра на вези и да директорима школа, са полицијском управом и као и увек до сада све пратимо. Безбедност деце нам је на првом месту зато и апелујемо да треба да будемо прибрани. Првенствено просветни радници да остану прибрани због деце. Најбитније да се не диже паника“, истиче Јовићева.

Мејл који стигао је исти у свим шолама широм Србије:

„Игром случаја смо истраживали зато што смо читаво јутро у тој причи. Постоји нека апликација која даје могућност да се одабере земља из које се шаље. Али је то на Министартсву унутрашњих послова где су стручни људи који се баве тиме. Негде се и предпоставља зашто се то ради. Ми смо по природи јаки. Чини ми се да је карактеристика свих који живе у Србији да под притиском знамо да реагујемо и изађемо из ситуације, здравог разума и прибрани“, каже заменица градоначелника.

Ситуација ће се пратити и током викенда и на основу тога ће свака школа понаособ, уз консултације са надлежним министартсво одлучити да ли прелазе на онлајн наставу.

Поред свих основних и средњих школа, припадници полиције су обишли и проверили и музичку школу и школу за образовање одраслих.

 

 

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 13:12

У школу „Бранко Радичевић“ у Врању око 9 и 30 сати стигао је мејл са непознате адресе у коме је стајало обавештење да је у школи подметнута бомба. Директорка школе Ирена Миловановић у изјави за РТВ Врање каже да су се уплашили, обавестили су Школску управу полицију и надлежне органе. У миру су евакуисали децу и извели све запослене. Поступили су по инструкцијама, није било панике. Деца су отишла својим кућама и прешла на онлајн наставу.

Појавила се информација да је меил исте садржине стигао и у врањску Гимназију. Директорка школе Сузана Мишић Станковић каже да то није тачно. Ситуација се прати константно, у контакту су и са колегама у основним школама у којима се одиграо овај непријатан догађај и у координацији. Много је дезинформација на друштвеним мрежама и у јавности па зато апелујена ученике, родитеље и све да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације.    

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 11:45

 

Нека вас пролеће покрене и инспирише да животни простор улепшате новим комадима намештаја. Изаберите квалитетан, удобан и модеран намештај у СИМПУ, и креирајте своје место за опуштање и удобан дом за све чланове породице .

Не пропуститите прилику да до краја маја искориститие бројне попусте у СИМПО салонима.

За производе из асортимана, купцима се одобравају сјајни попусти за готовинско плаћање (готовина, вирман и платне картице):

Гарнитуре, клик-клак лежајеви, каучи, кревети, столице, фотеље и табуреи (-15%),
Душеци са лагера (-15%),
Плочасти намештај са лагера (-10%),
Допунски асортиман (-20).
На неодољивим готовинским попустима су и најпродаванији модели гарнитура са лагера. Pariska noć“, „De Marco“ i „Metropoliten“ су на попусту од -30% до краја маја, док је гарнитура „Mexico“  на попусту - 40%.

У мају је за чланове Лоyалтy клуба и власнике картица погодности креирана посебна понуда производа са продајним подстицајима од -25% до -40% попуста. Она обухвата одређене моделе гарнитура, лежајева, клуб столова, табуреа, душека, зидни систем и спаваћу собу. Важи за плаћање готовином, вирманом, платним картицама, чековима грађана, за потрошачке кредите и синдикалну продају. За ову понуду не важе редовни попусти, али важе додатни попусти по основу лоyалтy картица и картица погодности.

Комплетну понуду производа са попустима можете погледати ОВДЕ.

ПРЕВОЗ

Сва роба купљена у СИМПУ чија је вредност преко 25.000 динара превози се бесплатно до 30 км од салона.

БЕСПЛАТНА МОНТАЖА

Монтажа је бесплатна за сву робу без обрира на њену вредност.

КОНТАКТ

СИМПО салони у Врању налазе се на следећим адресама:

Тржни центар, Париске комуне 1. Контакт телефон салона је 017/432-567.

КЛУЗ, Стефана Првовенчаног 58. Контакт телефон салона је 017/416-556.

СИМПО салон у Бујановцу налази се на следећој адреси:

Трг Карађорђа Петровића бб. Контакт телефон салона је 017/851-048.

РАДНО ВРЕМЕ

Радно време салона је од 9 до 20h сваког радног дана, суботом од 9 до 18h.

 

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 11:33

Дојава о постављеној бомби у школи стигла је и у ОШ „Вук Караџић“ у Врању. Родитељи су одмах позвани да оду по децу, а екипе полиције су већ на терену. Објекти су обезбеђени, а деца и запослени евакуисани.

Како сазнајемо из Полицијске управе у Врању меијл са дојавом о постављеним бомбама стигао је на адресу већег броја школа у Врању и на подручју града.

Контра -диверзионе екипе МУП-а су већ у тим објектима и ситуација је под контролом. Испитује се тачност ових информација.

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 11:11

У школи „Радоје Домановић“ у Врању стигла је анонимна дојава о бомби. Школа је евакуисана и запослени и деца.

Снаге полиције су у околини школе и не дозвољавају прилаз. Диверзионе екипе полиције су у унутрашњости објекта и утврђују тачност ове информације.

Ускоро опширније информације.

 

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 10:53

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуациjе, на ковид 19 тестирано jе 158 особа са териториjе Пчињског округа. Анализе су показале да су 4 лица заражена коронавирусом. Од тог броjа 3 су из Врања и jедан из Владичиног Хана. У осталим општинама Пчињског округа ниjе било новог заражавања ковидом 19.

*

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 49 прегледа, од тога 37 првих. Такође, урађена су 33 антигенска теста, од којих су 3 позитивна на коронавирус.

У ковид болници ЗЦ Врање хоспитализовано је 7 пацијената, сви су позитивни на коронавирус, 5 је са упалом плућа, а 3 су на кисеонику. Током протеклог дана није било нових пријема на болничко лечење.

 

 

Последњи пут измењено петак, 20 мај 2022 12:16

Заједничку литургију након вишедеценијског неслагања данас су служили архијереји Српске и Македонске православне цркве. Свету литургију, којом је после више од пола века искушења успостављено међусобно литургијско и канонско општење, служили су патријарх Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан.

Данашњем догађају претходила је одлука којом се "одобрава канонско јединство СПЦ-а са Охридском архиепископијом", а која је донета у понедељак, 16. маја, на редовном заседању Сабора Српске православне цркве. 

Сабор СПЦ је у саопштењу након заседања навео  да је примио акт Синода Македонске православне цркве - Охридске Архиепископије", "којим иста прихвата општепризнати канонски статус додељен јој 1959. године од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве".

Наиме, СПЦ је МПЦ-у 1959. доделио статус најшире могуће унутрашње аутономије и самосталности, али унутар СПЦ-а. Сада, судећи по саопштењу СПЦ-а, МПЦ је одлучила да тај статус, заснован на канонима, прихвати, чиме су уклоњени разлози да се црква у Скопљу сматра расколничком, и са њом се успоставља "пуно литургијско и канонско општење".

Ипак, СПЦ преноси и речи Македонске православне цркве која се нада да ће СПЦ "братољубиво решавати и решити и питање њеног коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса".

МПЦ се у време закључења овог текста званично није изјаснио, али није ни демантовао оно што стоји у саопштењу СПЦ. 

Кад се црквено саопштење преведе на лаички језик, то што је СПЦ објавио јесте велика вест која би могла да води и коначном разрешењу црквеног спора који траје од 1967. године. Тада је Македонска православна црква самостално прогласила аутокефалност. Од тада, па све до данас, СПЦ, као и остале православне цркве, сматрале су је расколничком црквом. 

Национална служба за запошљавање обавештава јавност да ће преко банке Поштанска штедионица исплатити редовну и привремену новчану накнаду за месец април 2022. године.

Редовна новчана накнада за незапослена лица биће исплаћена у петак 20. маја, док ће привремена новчана накнада за лица која живе на и изван територије АП Косова и Метохије бити исплаћена у суботу 21. маја 2022. године.

Делегација Групе експерата Савета Европе за сузбијање трговине људима – ГРЕТА посетила је Врање, где су се састали са представницима локалне самоуправе и локалне Мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Врања.

Повод посете заправо је мониторинг локалне Мреже за превенцију и борбу против трговине људима. Србија је од 2009. године ратификовала Конвенцију европског Савета за борбу против трговине људима и као таква у обавези је да примењује одредбе конвенције.  Локална мрежа града Врања годишње доноси и реализује локални акциони план и о свом раду подноси извештаје.

''Град Врање је један од репрезената у Србији који има мрежу која ради од 2013. године врло активно, зато су и одабрали нас да мониторинг буде над нашом локалном мрежом. С обзиром да је циљ наше локалне мреже, пре свега превенција, ми ћемо се фокусирати на та питања. Ви пратите рад наше локалне мреже и знате да радимо, пре свега на превенцији, када су у питању деца и млади, и сваке године континуирано се то ради. Поред њих, едукација је била и у психолошко-педагошким службама школи, јер они први могу да се сусретну са тим проблемом. Превенција смањује и број жртава трговине људима,'' каже Данијела Милосављевић, градска већница.

Од 2013. године саставни део ове мреже је и Више јавно тужилаштво, а, како кажу, међусекторска сарадња свих чиниоца друштва у овој мрежи је најважнија. Налазимо се на балканској рути и проблем трговине људима јако је интензиван на овом подручју.

''Према подацима од 2017. до 2021. године на подручју Вишег јавног тужилаштва у Врању регистрована су 4 случаја трговине људима. Жртве су углавном жене, имамо правоснажно осуђујућа лица, просечна казнена политика за извршиоце је по 5 година затвора. У прошлој години, имајући у виду да је земља била под короном, нисмо имали евидентиране случајеве, било је индикација да је било индиција да се вршило кривично дело, али са полицијом нисмо успели да сакупимо доказе,'' каже Данијела Трајковић, из вишег Јавног тужилаштва.

Оцена земаља чланица врши се од 2009. године, а ово је трећа евалуација од стране групе експерата Савета Европе ГРЕТА, коју чини 15 земаља чланица.

''Тема трећег круга евалуације је приступ правди и делотворни правни лекови за жртве трговине људима и њихови захтеви за одштетом. Ми смо ту да разговарамо са представницима власти и цивилним друштвом који се боре против трговине људима и да имамо увид у стање, да бисмо могли да направимо добру евалуацију. Наша мисија траје недељу дана и након тога саставићемо извештај који ћемо представити на пленарној седници ових 15 чланица групе ГРЕТА и потом ће они упутити извештај српској Влади, а након тога ће Комитет да усвоји овај извештај и биће на сајту Савета Европе,'' каже Иа Дадунашвили, чланица ГРЕТЕ из Грузије.

Последњи пут измењено четвртак, 19 мај 2022 16:43
Страна 1 од 2206

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter