РТВ

РТВ

Председник Републике Србије, Александар Вучић, обићи ће у четвртак, 5. августа 2021. године са почетком у 13.00 часова, фабрику Teklas Automotive doo у Владичином Хану, где ће се састати са руководством компаније, након чега ће обићи фабрику и нови погон намењен проширењу капацитета, саопштавају из кабинета Председника.
 

 

У Србији је коронавирус потврђен код још 487 особа од тестираних 10.710 узорака.

Од последица заразе преминуле су две особе.

На болничком лечењу налази се 521 пацијент од којих је на 7 респираторима. 
Mихаела Миленковић, ђак генерације гимназије Бора Станковић добила је престижну стипендију за школовање на ИТ академији.
 
Михаела ће бити у могућности да одабере један од укупно шест смерова, који ће похађати. Истиче да јој ово признање много значи, јер у најбољем светлу представља њену школу, град и њу саму. Михаела је још једном потврдила да избор за ђака генерације подразумева целовиту и свестрану личност у стицању знања и освајања престижних награда на свим пољима.
 
Tоком протекле четири године ђацима генерације из Србије и Републике Српске додељено је укупно 105 програма бесплатног школовања на ИТ акдемији.
 
Са циљем пружања помоћи за даље усавршавање у образовању, током ових година додељено је 40 бесплатних школовања на ИТ академији, које ће изабрани ђаци моћи да похађају онлине, путем интернета, помоћу најсавременијих платформи за учење на даљину.
 
 Специјална комисија у конкуренцији од више од 600 ђака генерација, одабрала је 40 најбољих кандидата у складу са исказаним интересовањима и успесима.
 
 
 Свечано уручење ових награда планирано је за септембар 2021. године, на Белом двору.

Почеле су припреме за нову школску годину и смештај станара Дома ученика средњих школа у Врању. Први уписни рок је завршен. Капацитети су у највећој мери попуњени, остало је још мало места. Други уписни рок је крајем августа. Тренутно се изводе и радови на реконструкцији мреже за грејање и комплетно сређивање Дома.

Запослени су спремни за долазак нових станара. Дом ученика средњих школа у Врању има капацитет за смештај 185 ученика по конкурсу.

Лето се уобичајено користи за радове и поправке. Ове године обезбеђена су средства за решавање проблема са грејањем који се понављао из сезоне у сезону због старих инсталација.

„У питању је реконструкција термотехничких инсталација у павиљону и управи Дома. То су инсталације које су старе 40 година и оне никада нису мењане од када је Дом на овој адреси. У претходним годинама имали смо доста хаварија на инсталацијама и пуцања цеви, што може да утиче на квалитет смештаја наших ученика и студената, поготову ако се то деси када су деца у Дому“, објашњава Маја Ђорђевић директорка Дома.

Радови су били неопходни, а Министарство просвете и Министарство финансија препознали су значај. Директорка каже да не би могли сами да исфинансирају радове. Највећи број Домова у Србији је у добром стању, истиче, јер држава води рачуна о младима и њиховом квалитетном смештају и свим потребним условима за неометано школовање.

„Министарство доста води рачуна о могућности и условима за смештај деце у домовима. Да би комфор био што већи и да би се осећали као код куће“, каже директорка.   

Када је у питању упис ученика и студената, први уписни рок био је у јулу. Тада су уписана 122 ученика, други рок је од 24-27. августа и у Дому претпостављају да ће број бити попуњен. Поједини ученици нису имали све оцене и били су на стручној пракси па нису могли да конкуришу, појашњава директорка. Потребне информације могу да добију у Дому и на сајту и друштвеним мрежама Дома. За студенте је упис у септембру и октобру. Од ресорног министарства очекују, до краја августа, препоруке да ли ће Дом функционисати нормално или радити смањеним капацитетом као што је то био случај прошле године због епидемиолошке ситуације.

Фонд ПИО позвао је грађане Врања, који су дали овлашћења, на наговор неких појединаца да их заступају адвокати, да их повуку и да се директно обрате Филијали Фонда ПИО у Врању, уколико имају било какву недоумицу у вези својих решења. Ово се односи на кориснике старосних, инвалидских и породичних пензија. Филијала у Врању примила је огроман број захтева, који су неосновани, али је у обавези да одговори на сваки захтева. Циљ је да се Филијала „затрпа“ захтевима, да не може да доноси решења у законском року, а да на основу тога ти појединци прибаве себи финансијску корист, док крајни корисници, пензионери неће добити ништа.

"На територији града Врања, појавила се једна организована група, која одлази код пензионера, износи неистине и од њих добија одређени вид овлашћења, односно, пуномоћја, да их заступа пред ПИО Фондом. Они обећавају да ће их заступати за одређивање новог износа пензије, нарочито оне који су отишли у пензију, а фирма је у стечају. Говоре им да су стечајни управници уплатили одређени износ за радни стаж, али то није тачно. Ми имамо сарадњу са стечајним управницима и када се изврши уплата стажа ми то евидентирамо и радимо нова решења", каже Срђан Декић, директор Филијале Фонда ПИО у Врању.

Декић наводи да су на мети и корисници инвалидских и породичних пензија, које су строго регулисане законом.

"Обећавају људима и да ће им обезбедити породичне пензије у висини од 100 посто. По закону, висина породичне пензије је 70 посто. На тај начин такође добијају њихову сагласност и обилазе и инвалидске пензионере и говоре има да ће им поднети захтев за утврђивање старосне пензије. Зна се да када се једном изађе у инвалидску пензију више не може да се изађе у старосну пензију."

На основу овога подносе по неколико захтева и сви они су неосновани, каже Декић. Покушавају да великим бројем захтева блокирају рад Филијале, чиме штете буџету Републике.

"Сви они који имају неку недоумици треба да дођу код нас и да повуку та овлашћења, јер ћемо много брже и ефикасније решити њихове захтеве, него преко адвоката. То је битно да се та овлашћења повуку и на нормалан начин решавају своје захтеве. Ти захтеви су неосновани, а суштина је да се ПИО Фонд затрпа захтевима, да не могу да се донесу решења у законском року, а  да на основу тога они прибаве себи финансијску корист, а крајни корисници, пензионери, који су дали овлашћења и дали сагласност, неће добити ништа." - додаје Декић.

Филијала је поднела кривичну пријаву против НН извршиоца Полицијској управи. Декић наводи и да је законом укинута ревизија инвалидских пензија, тако да су и то лажне гласине, да ће неко неком укинути пензију.

"Филијала тренутно ради на другој локацији, због реконструкције, али је важно да грађани знају да лекарска Комисија и даље ради на истом месту", додаје Декић.

 

Припадници МУП-а Сектора за ванредне ситуације у Врању протеклих дана имали су пуне руке посла. Гасили су и угасили пожаре у месту Извор код Босилеграда, у Жбевцу и Несалцу у бујановачкој општини, као и у Црновцу код Трговишта.

У округу су активна још два пожара. Према информацијама Сектора, тренутно је на терену ангажовано 12 ватрогасаца-спасилаца са шест возила на гашењу пожара у месту Пуношевце, код Врања и 13 ватрогасаца-спасилацаса 4 возила у Равном Делу, код Босилеграда.

У помоћ су пристигли и хеликоптери. Неке од њих данас су Врањанци имали прилике да виде и чују на небу изнад града. Реч је о припадницима Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације који хеликоптером МУП-а обављају извиђање локација под пожаром у Пчињском округу.

С обзиром на велики број пожара који су протеклих дана буктали Пчињским округом и Врањем, Градски штаб за ванредне ситуациjе поручује да уколико уочите пожар: Одмах позовете ватрогасну jединицу на броj 193 и пружите jасне информациjе о своjоj локациjи, као и о тачноj локациjи пожара, опишите каква вегетациjа jе захваћена пожаром и на крају никако не прекидати везу док надлежнима не дате све потребне информациjе.

 

 

Делегацију радника Геокс-а данас је примио градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Он jе подржао раднике у њиховим напорима да остваре своjа права и обећао сву неопходну помоћ локалне самоуправе. У Градској кући са радницима Геокс-а  разговарала  је и представница републичког Инспектората за рад, jер запослени у Геокс-у нису добили решења о престанку радног односа, а потражуjу и заостала примања.

Градоначелник Миленковић jе рекао да се око овог питања активно укључило и државно руководство, коjе jе наjавило скори предлог решења проблема запослених у Геокс-у. 

Он jе наjавио и састанак са привредницима Врања, коjима ће предложити модел преквалификациjе и преузимања радника Геокс-а, пре свега у производним погонима врањских предузећа.

Како jе планирано, састанак градског руководства и локалних предузетника и привредника биће одржан краjем недеље. 

Састанку су присуствовали и заменица градоначелника Зорица Jовић, градски већник Небоjша Зупанчић и градски правобранилац Ђурђица Ђорђевић.

Ширећи своју мрежу малопродајних објеката Леон маркети отворили су још један дисконт у насељу Горњи Асамбаир. Циљ им је да буду доступни суграђанима у свим деловима града.

Нови Леон дисконт отворен је у улици Пролетерских бригада број 70, у насељу Горњи Асамбаир. Са око 1500 одабраних артикала на 300 метара квадратних Леон нуди велики асортиман домаћих и страних производа.

И пре самог отварања мештани овог и других делова града стрпљиво су чекали у реду како би се први упознали са оним што нови Леон нуди.

Отварању су присуствовали и представници града, председник Скупштине Дејан Тричковић, помоћник градоначелника Милош Николић и већник за финансије Бојан Костић.

Врпцу је пресекао председник Скупштине, чиме је свечано означен почетак рада Леон Асамбаир дисконта.

''Драго ми је да они имају снаге, да имају жеље да послују у Врању, да шире своју мрежу малопродајних објеката, грађанима ће то много значити, приближили су се становништву Асамбаира. Наћи ће посао неки млади људи овде, што је изузетно битно за локалну самоуправу. Сви ти приходи остаће овде у Врању, то је пословна политика Леона, имају малопродајне објекте и у другим градовима Србије, али мисле на Врање и сав се тај приход кроз порезе враћа овде. Драго нам је да ћемо имати још једну савремену продавницу и на тај начин показати да у Врању има способних, паметних људи који могу да понуде граду оно што имамо и у другим већим и развијенијим градовима у земљи,'' рекао је Дејан Тричковић, председник Скупштине.

И овога пута припремљене су награде за купце - прве купце очекују поклон производи из пекаре, сваки стоти купац добиће ваучер од 5000 динара за куповину у објекту, а сваки петстоти поклон ваучер од 10 хиљада динара. Наредних дана биће још изненађења, најављује Илија Стојановић из Леон-а.

''Домаћа роба, познати брендови, мање познати локални брендови, нешто од стране робе, трудимо се да та наша понуда буде што богатија. Објекат је дисконтног типа, није толико велики асортиман као што је у класичним супермаркетима, али трудимо се да то буду они артикли који се траже, које купци купују свакодневно и акценат је на томе да цене тих 1500 артикала буду што ниже.  Наредних дана имаћемо још пуно изненађења  и поклона за прве наше купце, за наше комшије. Такође, имамо и специјалну акцију поводом отварања, у наредних 14 дана екстремно  снижене цене одабраних 20 артикала након тога сигурно ћемо се и у наредним месецима трудити да овде у овом објекту цене буду ниже него у осталим, иако је то веома тешко, јер су наше цене ионако ниске,'' каже Илија Стојановић из Леон маркета.

Мештани овог дела града изузетно су задовољни што је Леон дисконт постао њихов први комшија, а има и оних који су из других делова града дошли да посете Леон Асамбаир на самом отварању.

Радно време Леон Асамбаир дисконта биће од 7 до 22 сата од понедељка до суботе, и од 7 до 21 сат недељом.

Жена рођена 1950. године повређена је јуче око 13 сати у улици Есперанто у насељу Ледене стене.

До саобраћајне незгоде је дошло када ју је путничким возилом марке ''Пежо'' ударила 26-то годишња жена која је скретала из ове у улицу Боре Станковић. 

Приликом пада на коловоз жена пешак је задобила тешке телесне повреде.

Лекарска помоћ указана јој је у Здравственом центру Врање.

 

Српска православна црква и  верници славе данас Благу Марију, празник посвећен Марији Магдалени.

Марија Магдалена била је родом из горских крајева Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Након Христовог васкрсења, Марија Магдалена постаје проповедница, путује и у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објави Христово васкрсење.

Постоји веровање да је нам је од ње остало фарбање црвених јаја за Васкрс. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Страна 1 од 932

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter