РТВ

РТВ

У склопу пратећег програма Бориних позоришних дана откривена је слика дугогодишњег директора врањског театра Радослава Радивојевића, који је један од најзаслужнијих за позориште какво имамо данас.

У наставку програма отворена је изложба “125 година позоришног живота у Врању”, коју су приредили глумци врањског позоришног ансамбла: Бојан Јовановиц, Марко Петричевић, Жетица Дејановић, Јелена Филиповић и Марко Николић.

На изложби су се нашле фотографије које хијерархијски прате живот позоришта од почетка позоришног живота у Врању до данашњих дана, са скоро дводеценијском паузом, јер је већина фотографија страдала у пожару 2012. године.

Борине позоришне дане званично ће отворити представа “Пучина” Југословенског драмског позоришта.

Како преносе медији двогодишњег дечака из Врања, који је са породицом био у гостима у Чачку, изуједао је пас луталица. 

„Дечак је задобио тешке повреде у пределу главе, смештен је на одељењу дечје хирургије и тренутно није животно угрожен“, потврђено је за агенцију РИНА у Општој болници у Чачку.

 

  

 

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији заражено је још 6. 748 особа oд тестирана 21. 383 узорка.

Од последица инфекције преминуло је 60 особа.

На респираторима  се налазе 282 пацијента.

 

Песма је њена велика љубав. Од малих ногу је певушила, надограђивала себе и напредовала из дана у дан. Данас је њено име препознатљиво не само у земљи већ и шире. Са једним од најквалитетнијих вокала са наших простора  Иваном Тасић  разговарали смо о чарима музике и њеном личном доживљају песме .

-Музика је моја  велика љубав од малих ногу и остала сам јој верна до данашњих дана. Песма лечи све, када смо тужни, када смо у проблемима, музика је најбољи начин да се растеретимо негативне енергије која је у нама. Када се мени десе такве ствари и када сам у лошем расположењу, пустим музику и много је лакше, почиње причу о музици Ивана Тасић.

-Када сам на сцени, усредсредим се на тему песме коју изводим. Иначе, када први пут слушам песму , размишљам о тексту,поготово када је реч о изворној музици, размишљам шта је анониман стваралац желео да нам каже. Трудим се да ту његову поруку пренесем публици и да она на најбољи могући начин схвати значење те поруке . Циљ ми је да својим извођењем пробудим код слушалаца жељену емоцију. Мој задатак, када сам на наступу је да дочарам оно што песма каже,објашњава Ивана.

-Дешава се често да певам када сам тужна и када нисам у најбољем расположењу.То је потпуно нормално људско осећање које просто наводи извођача, у овом случају мене, да на што бољи начин представим и изнесем песму. Певајући, ослобађам се негативне енергије, додаје наша саговорница. Уметницима је туга вечита инспирација и мотивација. Унутрашње стање уметника је од пресудног значаја за квалитет интерпретације. Ликовни уметник своја осећања ставља  на папир.Тако и вокални солиста и инструменталиста и сви они који се баве уметношћу своја осећања преносе кроз одређено уметничко дело, тачније кроз мелодију, композицију, песму.

- Ја сам врло рано почела јавно да наступам. Жао ми је што нисам водила евединцију ,како бих знала колико јавних извођења је било до сада. Било је наступа који су по квалитету и интерпретацији били бољи од других. Не мислим само на певање, већ на размену емоција са публиком. Не могу да кажем да сам била бриљантна на наступима. Јако сам самокритична и могу да кажем за себе да сам била добра .Чини ми се да нико да сада , чак и врхунски уметници нису достигли свој врхунац и максимум , нити ће успети јер од онога како смо нешто урадили, увек може још боље и то нам је вечита инспирација, да се сваки пут удаљимо од максимума који смо претходни пут пружили. Некада сам јако задовољна својим наступом, а некада не, самокритична је Тасићева.

-Када је трема у питању, није било времена да је осетим, јер сам се врло рано навикла на бину, сцену, светла. Било је ситуација да се омакне грешка при певању, да се прескочи строфа, да погрешно изговорим коју реч, али ко ради он греши, то је нормално. За мене су благо разочарање наступи када се више усредсредим  на контролу звука и када обраћам пажњу на техничке детаље , него на комуникацију са публиком, истиче Ивана.

-Мени су посебно драге песме са простора Косова и Метохије, јер ми прија њихов сензибилитет. Песма која је компонована али је урађена у духу  изворне музике '' Еј драги, драги божурове сади'' је једна од оних коју  изводим с посебним уживањем.  Песма  ''Под гором се шетало девојче'' коју сам снимила ми је такође посебно драга. Музику, текст и аранжман урадио је Влада Пановић , руководилац Народног оркестра  РТС-а ,инструменталиста на хармоници и врхунски уметник. Годинама сарађујемо и када је израда трајних снимака за Радио Београд у питању, и када је реч о концертима и фестивалима. Једном приликом смо нас двоје разговарали , он је хтео да се опроба у композиторском раду . До тада је компоновао нумере за инструменте. Сада је желео да направи песму. Позвао ме и питао да ли желим да направи песму за мене. Рекла сам да би било добро и да ћемо пробати .  Многи мисле да је то изворна песма, али није, компонована је. Моје је било само да је отпевам. Наменски је рађена за фестивал на Златибору 2008.године и била је врло запажена. Одмах након тог извођења, снимили смо је у студију Радио Београда. Тек онда смо схватили колико је песма дивна. Кад год је негде певам, реакције су позитивне и драго ми је што сам успела да је изнесем на најбољи могући начин, говори Ивана.

-Оно на шта сам најпоснија, када је моја музичка каријера је што сам остала доследна себи и свом избору. Од самог почетка сам се определила за неговање изворне песме и након толико година, на истом сам задатку а то је очување традиционалних песама и враћање у живот оних које су заборављене. Морам да споменем једног човека, мени драгог пријатеља, који је доста утицао да се определим и држим овог правца. То је инструменталиста и вокални солиста Врањанац Слободан Јовановић. Реч је о изузетном човеку који ми је много помогао и са којим сам извесно време радила на техници певања и заиста сам му захвална што ме усмерио на прави пут, каже Ивана.

- Радићу и даље трајне снимке за Радио Београд. Жеља ми је да урадим албум са својим песмама по којима ћу бити препознатљива. Наставићу да негујем традиционалне песме као и да будем део групе''Извор''. Што се мене лично тиче, нисам превише амбициозна, не тежим ка слави и популарности. Да сам то хтела, вероватно бих направила неки успех. Не бежим од тога, али ми то није крајњи циљ. Задовољна сам приватним и породичним животом. Стицање славе и популарности захтева одрицања, ја нисам била спремна на тако нешто нити ћу бити, чини ми се, знајући себе. Мени је ипак лепше да своје слободно време проводим са децом, да их васпитавам и уживам са њима.Такође ми је важно да будем са својим студентима. Мислим да се неће нешто променити у наредном периоду, на наступима се пуним лепом , позитивном енергијом и то ме испуњава.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

 

 

Вечерас након 22 часа сви који бораве у затвореним угоститељским објектима мораће да имају ковид пропусницу, која подразумева потврду о примљеној другој вакцини у периоду до седам месеци – 210 дана, или треће дозе после највише седам месеци од друге, или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, или антигенски не старији од 48 сати, или потврду о прележаном ковиду у периоду до 210 дана.

Спровођење ове мере контролисаће око 2400 инспектора свих 46 инспекција у Србији. 
Министарка Марија Обрадовић, председница Координационе комисије за инспекцијски надзор, изјавила је да у надзор неће ићи инспектори који нису вакцинисани. Она је поручила да Србија не постаје полицијска држава, већ да је ово само корак даље до боље организације живота у "новој нормалности". 

Према последњим подацима на ковид 19 тестиране су 493 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 159 заражено коронавирусом. Од овог броја 86 је из Врања, 33 из Владичиног Хана, 19 из Сурдулице, 8 из Бујановца, 7 из Босилеграда, 4 из Трговишта и 2 из Прешева.

У ковид амбуланти АТД јуче је обављено 309 прегледа, од тога 103 прва. Такође, урађена су 2 ПЦР и 98 антигенских тестова, од којих је 58 позитивно на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 108 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 50 пацијената. На болничко лечење примљено је 6, а отпуштено је 10 пацијената.

Заштитник грађана Зоран Пашалић поново је апеловао на све грађане Републике Србије да се придржавају прописаних мера заштите и да се вакцинишу против вируса ковид-19 и истакао да је то најбољи одговор за излазак из тешке епидемиолошке ситуације у којој се налази цела земља.

„Ситуација са епидемијом вируса ковид-19 у Републици Србији постаје алармантна. Број заражених и број умрлих су већ дужи период веома забрињавајући и зато апелујем на грађане да се придржавају епидемиoлошких мера заштите и да се вакцинишу. У околностима у којима се сада налазимо вакцинација против вируса ковид-19 је најбољи одговор“, поручио је Пашалић.

Пашалић је нагласио да је вакцинација грађана најбржи и најлакши пут за излазак из тешког епидемиолошког стања у којем се налазе сви грађани Републике Србије, и они заражени вирусом ковид-19, али и они који болују од других болести, а због ситуације са епидемијом не могу да остваре своје право на лечење.

„Право на здравље је једно од основних људских права, а његово нарушавање из било којег разлога повлачи нарушавање других права. Због тога надлежни органи Републике Србије треба да преузму све да обезбеде зајемчена права грађана кроз стварање услова за потпуно остварење права на здравље“, истакао је Заштитник грађана.

Пашалић је рекао да је пандемија променила наше животе и свакодневно функционисање и да због тога сматра да је вакцинација најбољи начин за излазак из ове тешке ситуације у којој је најважније сачувати животе грађана.

 

 

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 7.696 особа од 25.161 тестираног узорка.

Од последица заразе преминуло је још 57 људи.

На болничком лечењу налазе се 6. 733 пацијента од којих je на респиратору 278.

 

У недељу, 24. октобра, у 12 сати, на споменик ,,Жене Шкотске” испред Дома здравља, биће  положени венци и цвеће у част храбрих хероина које су лечиле српске војнике током Првог светског рата. На скупу ће говорити градоначелник Врања др Слободан Миленковић, а најављено је и присуство делегације општине Младеновац.

Непрофесионализам и непознавање елементарних правила које намеће новинарска етика су једине и нажалост ничим промењиве одлике Ђиласовског портала Инфо – Врањске.  Свесни смо и чињенице да појединци који уређују и трачаријама испуњавају безвредне странице тог портала, осим клевета и безобзирног сипања мржње према локалном руководству и члановима ГрО Српске напредне странке у Врању, немају шта друго да понуде домаћој јавности, стоји у саопштењу Савета за информисање Градског одбора Српске напредне странке у Врању, које преносимо у целости.

Да су изгубили меру, сведочи и чињеница да нису поштеђени ни пријатељи, сарадници и што је најгоре чланови породица одређених за медијски одстрел двојца Стојковић – Костић.
Заједничко свему објављеном је апсолутно непостојање именованог извора било чега што они називају вешћу. Међутим, када се фраза неименовани извор потроши, онда се посегне за измишљотинама и маштовитости која је по свему написаном, својствена једино талогу друштва.
Ту се враћамо потреби константног обмањивања јавности непостојећим сукобима појединаца унутар градског и страначког руководства, јер приказати их пред проблемима локалне заједнице као представнике одговорне власти који делују у циљу помоћи онима којима је то најпотребније, никако не би био начин да се оправдају милион и двеста хиљада динара добијених од стране тајкуна Драгана Ђиласа. Подсећамо да је ова информација објављена на телевизији са националном фреквенцијом и да ни једном речју није демантована. Чак ни од стране неименованог извора.
Називање погрдним именима и сипање увреда је карактеристика искључиво аутора текстова горе поменутог портала. Циљ нам је да отворимо очи грађанима Врања који су нажалост, принуђени да им реалну слику напретка локалне заједнице и града у коме сви живимо, кваре потплаћени квази новинари сумњиве прошлости и оскудног образовања.
Креаторима лажног јавног мњења и увреда се ни једном речју не обраћамо, јер би то значило да их сматрамо саговорницима вредним уважавања.
Они то нису и никада неће бити, стоји у саопштењу Савета за информисање ГрО СНС Врање.

Страна 1 од 1013

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter