Превентива главу чува

Превентива главу чува (15)

Да ли памтите критике родитеља и професора физичког васпитања који су инсистирали да се исправљамо кад стојимо, седимо. Сетите се колико је било напорно слушати их. Али, да смо их тада уважавали и практиковали, данас би сигурно имали мање проблема са боловима и евентуалним деформитетима кичменог стуба.

 

Пре него запалите прву цигарету одмах након буђења, размислите ДА ЛИ ВАМ СЕ ЖИВИ?! Пушење је сигуран узрок опструктивне болести плућа и канцера плућа.

 

Кардиоваскуларне болести представљају главни узрок смрти у већини развијених земаља, као и у многим земљама у развоју. Више од трећине умрлих услед кардиоваскуларних болести припадају особама средњег животног доба. Кардиоваскуларне болести су значајан узрок радне неспособности, великих трошкова здравствене заштите и превремене смртности, особа млађих од 65 година. Захваљујући организованим превентивним мерама, дошло је до смањења стопа морталитета од кардиоваскуларних болести у развијеним земљама. Одређени утицај имало је и постојање добре и правовремене терапије првог инфаркта што је довело до бољег преживљавања особа које су га имале, али и до повећања броја особа са рецидивом.

 

У Пчињском округу  регистроване су 24 особе са ХИВ вирусом, од тога је седам већ умрло, пет је са територије општине Врење а, две са територије Бујановца. Једна особа живи у Сурдулици, две у Прешеву (једна већ дуже времена живи са АИДС-ом а, код једне, врло младе особе, је ХИВ у почетном стадијуму. Дакле, тренутно је 17 особа које живе са вирусом ХИВ-а.

 

Човек током живота у просеку сажваће 18 тона хране. Сликовито приказано, то би одговарало хлебу дужине 4,5 километара или, ако вам је драже, количини од 10.000 печених пилића. Када је реч о толиким количинама, онда је јасно да зубе морамо да негујемо редовно и правилно како бисмо их очували до дубоке старости. Изглед зуба је битан део нашег изгледа и одаје наш начин живота. Привлачан осмех доприноси целокупној харизми, а здрави зуби омогућавају разноврсну исхрану, повећавају самопоуздање при свакодневној комуникацији и јавним наступима. Само они којима недостаје један или више зуба знају које функционалне проблеме имају!

 

Ментално здравље је пресудно за благостање појединца и друштва јер душевни поремећај не узрокује само емоционалну патњу, смањење квалитета живота, отуђеност и дискриминацију оболелог, већ и целој заједници представља огроман економски и социјални терет због дуготрајног лечења и умањења продуктивности.

 

У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Значајан јавно-здравствени проблем представља и чињеница да приближно 39 одсто оболелих нису свесни своје болести. Приближно половину оболелих чини радно способно становништво, али се тип 2 дијабетеса све чешће дијагностикује код деце и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности.Шећерна болест (диабетес мелитус) je  један од главних разлога повећања броја оболелих од удружених кардиоваскуларних обољења (инфаркта миокарда, можданог удара, периферне циркулације итд.).

 

Имунизација је превентивна мера за заштиту становништва од заразних болести. Основни циљ имунизације је спречавање, сузбијање и искорењивање заразних болести.  Пре проналаска вакцина, неке болести као што су парализа, дифтерија, тетанус, туберкулоза, велики кашаљ, биле су смртоносне.  Данас су, захваљујући имунизацији ове болести врло ретке, мада се могу поново појавити што значи да нису потпуно искорењене. Зато је обавезно вакцинисање. Свака земља има свој програм обавезних вакцина и веома је битно придржавати га се. У нашој земљи спровођење вакцинације је регулисано законом.

 

Превенција инвалидности је веома битна. На поједине узроке инвалидности може се деловати у циљу опште, посебне и специјалне превенције. Од посебне важности су превентивни садржаји у сфери животних и радних услова. Сматра се да се превентивним мерама може смањити, нпр. ментална ретардација цак 50%. Циљ је, колико је објективно могуће, смањити дејство ризик фактора комбинованом и синхронизованом применом разноврсних, мултидисциплинарних и мултипрофесионалних мера и облика заштите како би се појава инвалидности свела на најмању меру.

Кожа је право огледало човека. Открива његово порекло, социјалне, културне и прехрамбене навике. Даје податке о здрављу али и психолошком стању. То је највећи орган и захтева редовну негу и пажњу.

Страна 1 од 2

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Зоран К. из Врања осуђен на 12 година затвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/gHVQUuLUDN via @tripplesworld https://t.co/1wlNPnHtGN
Поводом Видовдана концерт Извора на тргу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Zu0qVtEbCB via @tripplesworld https://t.co/mhdXPyTXBk
Резултати завршног испита из математике - Радио Телевизија Врање https://t.co/8QN7EEsTl9 via @tripplesworld https://t.co/NhQR3WR4ar
Follow RTV Vranje on Twitter