Ако се овако осећате имате проблема са менталним здрављем

Ментално здравље је пресудно за благостање појединца и друштва јер душевни поремећај не узрокује само емоционалну патњу, смањење квалитета живота, отуђеност и дискриминацију оболелог, већ и целој заједници представља огроман економски и социјални терет због дуготрајног лечења и умањења продуктивности.

 

Не зна се тачно колико људи у Србији болује од менталних болести, али се процењује да их има више од 400 хиљда. Последња европска и светска истраживања говоре да поремећај структуре личности има скоро свака пета особа. По прогнозама Светске здравствене организације, до 2020. године депресија ће бити најмасовнија болест у свету, испред кардиоваскуларних болести и карцинома. Доктор психијатрије Нела Станојев, каже да су ове прогнозе реалне и за Србију.

Цивилизација је обезбедила продужење људског живота, а како се депресија јавља у каснијој животној доби, око 35 године, онда је јасно да ће депресивних бити све више, а да ће продужене депресивне реакције узроковати све неповољнија социо-економска догађања у свету.

Докторка Станојев каже да упркос хуманизацији људског друштва у 21.веку, стигматизација душевних болесника и даље је присутна. Она каже да је то категорија болесника која је одбачена и занемарена не само од заједнице него и од најближих. Од психијатријских болесника се дистанцирају сви, али то није само специфичност нашег народа већ и у свету.

Ментални поремећаји захтевају дуготрајно лечење што доприноси сиромаштву појединца и друштва уопште. У исто време, несигурност, низак образовни ниво, неадекватно становање иисхрана су препознати као чиниоци који доприносе развоју менталних болести. Постоје научни докази да се депресија јавља 1,5 до 2 пута чешће у групама друштва са ниским примањима. Ментални поремећаји и сиромаштво чине један циклус и погађају више димензија индивидуалног и друштвеног развоја. Интензиван акутни и хронични стрес и акумулирана траума, којој је изложено цело наше друштво у протекле две деценије, проузроковали су значајне последице по ментално здравље. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, број дијагностикованих случајева менталних поремећаја и поремећаја понашања у сталном су порасту.

Ови поремећаји се налазе на другом месту највећих здравствених проблема становништва у Србији одмах иза кардиоваскуларних болести. Забрињавајући је и сталан пораст броја зависника.  Код великог броја  зависника од дроге и алкохола у основи лежи неко душевно обољење.

Симптоме који указују на неки ментални поремећај никако не треба занемарити. То је поремећај сна, промене у телесној тежини и прехрамбеним навикама, неки необјашњиви физички проблеми као што је главобоља, затвор или хронични бол у леђима могу указивати на неки поремећај.  Ако вам људи из околине често говоре да се требате смирити или припазити на темперамент време је да се дубље замислите и потражите помоћ.  Осећај хроничног умора, недостатка енергије, проблеми са памћењем, избегавање друштвених активности, смањена жеља за сексом и непредвидиво понашање и расположење, све то може бити сигнал да постоји неки ментални поремећај. 

Уколико оваква стања трају дуже потребно је тражити помоћ. Психијатар Нела Станојев каже да је важно разговарати и тражити помоћ од онога ко може помоћи пре него од некога у кога се има поверење. Као један од начина да се предупреде стања анксиозности и депресије, који су најчешћи ментални поремећаји, Станојев истиче здраве стилове живота, боравак у природи и креативни рад за шта сваки појединац има потенцијал.

У оквиру одељења психијатрије врањског Здравственог центра, ради дневна психијатријска болница у којој се различитим активностима редукује негативна симптоматологија код пацијената.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 16 новембар 2018 18:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter