ХИВ некад смртоносна инфекција данас хронична болест

У Пчињском округу  регистроване су 24 особе са ХИВ вирусом, од тога је седам већ умрло, пет је са територије општине Врење а, две са територије Бујановца. Једна особа живи у Сурдулици, две у Прешеву (једна већ дуже времена живи са АИДС-ом а, код једне, врло младе особе, је ХИВ у почетном стадијуму. Дакле, тренутно је 17 особа које живе са вирусом ХИВ-а.

 

Докторка Биљана Поповић каже да је промоција здравих стилова живота, стабилних емотивних веза и неступање у ране сексуалне односе, најбоља превентива. Са едуковањем треба почети још од најранијег узраста, можда још у вртићу, будући да су деци све више доступни непримерени садржаји који доприносе нерационалном расуђивању и одлучивању, каже Поповић. Она наглашава да је континуирана презентација заштитних средстава, мушких и женских кондома веома важно и то би допринело смањењу броја малолетничких трудноћа, нежељених трудноћа и свих ризика које воде ка ХИВ-у и другим крвно заразним болестима.

Превенција ХИВ болести укључује информацију, едукацију и тестирање. Мала је вероватноћа да ће  се ХИВ-ом неко заразити несретним случајем. Ризично понашање је заправо сигуран пуд до АИДС-а. Зато је важно избегавање сексуалних односа изван везе која се иначе мора темељити на узајамном поверењу и правилној употреби кондома. Коришћење дроге интравенозно је велики ризик једнак оном који настаје услед упражњавања сексуалних односа у стању опијености алкохолом или дрогама који смањују способност расуђивања.  Опрезност је потребна и приликом руковања уколико има крви на рукама, у  контакту са телесним излучевинама са потенцијално зараженим особама и материјалом.

ХИВ некад застрашујућа и смртоносна инфекција данас је хронична болест. Највећи ризик је незнање. Данас модерна медицина и доступност квалитетних лекова осигурава дуг, радно способан и квалитетан живот са особама оболелим од ХИВ-а.

Инфекција ХИВ-ом најчешће нема јасно видљивих симптома, што има негативан утицај и на здравље особе и на успех и трошкове лечења а такође представља и подлогу за ширење епидемије. Већи обухват оних који пристају на добровољно саветовање и тестирање на ХИВ један је од најучинковитијих начина за правилан приступ лечењу уколико је оно потребно. Дијагностика почиње проценом ризика након чега се ради тестирање из крви или мокраће којим се открива присутност антигена на ХИВ и одређује терапија ако је потребна.

Вирус ХИВ узрокује слабост и неспособност одбрамбеног механизма организма. ХИВ болест је хронични прогресивни процес који почиње уласком вируса ХИВ-а у организам па током времена долази до поступног уништавања имунолошког сустава. Домаћин током инфекције постаје рањив и обољева због компликације опортунистичких инфекција и малигнома. Особа заражена ХИВ-ом осећа се до развоја АИДС-а најчешће добро, не примећује промене здравља и нема специфичне знакове инфекције. Једини начин утврђивања инфекције у тој фази је тестирање на ХИВ каже др Поповић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 08:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter