Информисаност младих, интернет као извор информација

У Националној стратегији за младе, млади су особе узраста од петнаест до тридесет година старости. У Републици Србији има око милион и по младих, што у односу на укупан број становника чини двадесет процената

Унапређење информисаности младих отежано је лошом медијском сценом у Србији. Пласирање садржаја преко интернета и конвенционалних медија искривљује слику о реалности код адолесцената, а поред тога они често и не могу да добију одговоре на многа питања која су у њиховом интересу.

Велики број младих у образовном систему сусреће се свакодневно са бројним изазовима на које немају адекватну реакцију.

Наши млади углавном су информисани о свему што носи интернет као извор информација. Милица Ристић и Катарина Бркић, ученице школе Јован Јовановић Змај кажу да су свесне које све опасности може да носи интернет као извор. Оне често проналазе за њих битне информације на интернету, али увек су пажљиве и прате инструкције професора, родитеља, педагога и психолога. Кажу, своје податке не треба остављати нипошто и нигде, попут адресе и слично.

Данас интернет користе све млађе генерације, те тако деца и пре него што проговоре почињу да визуелно препознају снимке на јутјубу које воле да гледају и слушају, а касније се то познавање паметних телефона и интернета само усавршава и надограђује.

У оквиру радијске емисије причали су о овој теми и најмлађи, ученици 4 разреда, али и осмаци и средњошколци. Сви они знају да се на прави начин сачувају опасности које вребају на интернету и да исти користе на паметан начин.

Професори информатике кажу да је заштита на интернету тема број један, без обзира која је наставна јединица актуелна. Сваки дан се одговара на питања ученика и прича о томе како да се адекватно сачувају лошег утицаја нета.

Како год, 21. век, време технологије и технолошког напретка захтевају од човека да прати трендове, да буде у корак са временом, тако да је немогуће изузети коришћење интернета као извора информација. Ипак, у свему, а посебно у овој области, треба бити обазрив.

 

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Радијску емисију на ову тему можете чути на линку: https://soundcloud.com/radiovranje/ucenik-reporter-emisija-1-internet-kao-izvor-informacija

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 02 септембар 2020 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter