У савременом друштву које нам намеће слободније стилове живота врло је важно причати о очувању репродуктивног здравља младих. Млади често журе да испробају све, не размишљајући о последицама. Понекад последице могу да буду погубне. Нежељена трудноћа, прекид трудноће и полно преносиве инфекције најчешће се догоде као последица неодговорног понашања младих или незнања. Доступност правих информација је кључна. Потребно је саветовање и едукација о проблемима са којима се млади сусрећу у пубертету.

Адолесценција почиње са постизањем полне зрелости у раздобљу пубертета, док се за горњу границу узима време постизања емоционалне и социјалне зрелости који подразумевају искуство, спремност и способност да се преузму улоге одраслог. Најважније промене које се дешавају односе се на постепен, али често буран развој секундарних полних карактеристика, емоционалне нестабилности и тешкоћа у међуљудским односима.

Сексуалност је комплексна димензија и не односи се само на сексуалне контакте, већ подразумева осећања, потребу за прихватањем, одговорност, знање и вредности, комуникацију, сексуални идентитет, фантазије и слично. Адолесценти све раније почињу сексуални живот и ступају у сексуални однос. Разлози за то су многобројни. Као неки од разлога, могли би се навести потреба за блискошћу, експериментисањем, доказивањем супериорности у групи вршњака и слично. Значајна компонента која утиче на формирање ставова и на сексуално понашање је знање о сексуалности.

Докторка Биљана Поповић из Завода за јавно здравље подсећа да је важно, посебно у адолесцентском периоду, неговати верност у партнерским односима, што значи да млади не треба да ступају у сексуалне контакте са више различитих партнера, јер на овај начин могу добити неку од бројних сексуално преносивих инфекција. Она је подсетила на средства заштите, од којих је најприступачније, а уједно и најсигурније, кондом.

У методе контраценпције, дакле, спадају баријерне, као што су кондом, дијафрагма, спирала; затим имамо хормонску терапију у виду таблета, инјекција, фластера; хемијску контрацепцију у виду крема, али и природне методе, које треба избегавати као средство контрацепције, а то су прекинут и задржан однос, одређивање плодних дана и слично.

Млади се најчешће одлучују за мушки кондом и контрацептивне таблете као средство контрацепције. Мушки кондом је доступно и високо поуздано средство заштите од нежељене трудноће, али и полно преносивих инфекција.

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 Радијску емисију на ову тему можете чути на линку: https://soundcloud.com/radiovranje/ucenik-reporter-emisija-2-polno-prenosive-bolesti

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 02 септембар 2020 15:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter