Заштита животне средине и млади

Заштита животне средине је област у овиру које се стално истиче потреба за већим ангажовањем на пољу очувања животне средине и заштите природе и нашег окружења. Овде значајну улогу имају млади људи, који морају да буду свесни и одговорни према свом окружењу и да представљају пример и млађима, али и старијима. А да ли је увек тако?

Заштита животне средине представља значајну област чији је задатак да осигура да се потребе  садашњих генерација намире тако да не угрожавају компаративни потенцијал задовољавања потреба будућих генерација.

Критичка свест према (зло)употреби животне средине и њених ресурса се јавља тек последњих деценија XX века, када долази до оснивања првих великих природних резервата, као и усвајања првих техника контроле животне средине, након читавог века индустријске експанзије која је “злостављала” природне ресурсе (земљишта, воде, шуме…) као неограничена јавна добра. Појам животне средине је први пут препознат у међународној политици на УН Конференцији о људском окружењу у Стокхолму 1972. Ова конференција је донела препоруке о стварању светског програма Уједињених нација о заштити животне околине, које су реализоване на првој следећој седници Генералне скупштине УН. Декларација о животној средини (УНЕП, 1972) истиче да ''човек има основно право на слободу, једнакост и адекватне животне услове у животној средини чији квалитет омогућава достојан живот и благостање''. Европска повеља о животној средини и здрављу, из 1989. године, наглашава обезбеђење ''гаранције права грађана на чисту и здраву животну средину'' и представља још један од важних докумената који скрећу пажњу на потребу очувања животне средине. Млади играју веома важну улогу у покушају да се одговори на ризике у окружењу и очува животна средина за будуће генерације, а може се рећи и за садашње генерације младих које очекује дужи животни век. Агенда 21, усвојена на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру 1992, прецизира значај улоге младих у очувању животне средине: „Императив је да млади из свих делова света активно учествују у свим релевантним нивоима процеса доношења одлука, зато што оне утичу на њихове животе данас и имају импликације на њихову будућност. Поред њиховог интелектуалног доприноса и способности да мобилизују подршку, они уносе јединствене перспективе које треба узети у обзир.

 „Не бих да критикујем младе, али чини  и се ипак немају довољно развијену свест о заштити животне средине и да би свакако требало да се ради на освешћавању младих да не загађују животну околину, јер ми смо део природе, она остаје нама. Онако како се ми опходимо према њој, тако ће она и да нам врати, толико ћемо моћи да уживамо у њој“, каже наша саговорница Анђела Младеновић.

Светски извештај о младима из 2003. је посветио цело једно поглавље младима и заштити животне средине. Овај извештај истиче значај формалног и неформалног образовања о животној средини, као и значај улоге медија за преношење учења о животној средини у друштву.

Истраживање међу младима у Европској унији, спроведено у априлу 2013, показује да свега 7% младих између 15 и 30 година учествују у раду неке организације која се бави питањима животне средине.

„На младе треба апеловати још од најранијег узраста и учити их о екологији, о свему што штети нашој околини и научити их како да је не загађају, како да рециклирају и како да допринесу њеној обнови“, закључује Младеновићева.

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Комплетну емисију можете послушати на линку: https://soundcloud.com/radiovranje/ucenik-reporter-emisija-9-ekologija-i-mladi.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter