Одштампајте ову страницу

Информисаност младих данас

Информисаност младих је увек актуелна, али и област која је врло дискутабилна, јер у време када је младима доступан велики број информација путем најразличитијих платформи и мрежа, ипак се суочавамо са недовољном информисаношћу младих људи, или боље речено, неадекватном, јер често они црпе информације из непроверених и непоузданих извора.

„Много времена проводимо на интернету и ту се највише информишемо. Међутим, главни проблем јесте што никада нисмо сигурни да ли су информације до којих смо дошли на интернету тачне. Због тога обавезно питамо и старије, родитеље или наставнике, за мишљење“, кажу Милица Ристић и Катарина Бркић, ученице основне школе Јован Јовановић Змај.

На основу резултата истраживања Министарства омладине и спорта, већина младих себе види као заинтересоване (70%) и способне (76%) за решавање проблема, а само је трећина младих (32%) барем једном узела учешће у акцији којом је решаван неки локални проблем. Када је у питању учешће младих у раду неких организација и институција, више од 90% испитаника није члан ниједне политичке странке, ниједне организације удружења грађана (92%), не припадају црквеним организацијама (88%), ни неким од хобистичких организација (96%), ни културно уметничким друштвима (87%), нити организацијама грађана (90%). На основу наведених података, стиче се утисак да је култура активног учешћа младих у друштву данас недовољно развијена иако су управо млади у недавној прошлости били кључни у мобилисању других грађана и развоју свести о потреби за променама.

„Млади су данас боље информисани него некада, јер су стално на интернету и доступан им је већи број информација. Ипак, и поред тога и даље постоје табу теме. На томе би требало да се ради, да се младима објасни да кад год су у проблему слободно потраже информације и решења“, каже Анђела Младеновић, дипломирани комуниколог.

Закључак је и више него очигледан – информисаност младих ни дан данас није на завидном нивоу. Чини се да они знају све, а заправо, суштински, не знају ништа. Колико год ово звучало контрадикторно, плурализам медија и садржаја намењених младима често збуњује саме младе људе, који нису у довољној мери обучени да препознају садржаје који су им намењени и који су проверени и поуздани.

Пројекат је суфинансиран из буџета Града Врања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Комплетну емисију на ову тему можете чути на линку: https://soundcloud.com/radiovranje/ucenik-reporter-emisija-11-informisanost-mladih.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 28 септембар 2020 17:25