Информисаност о ХПВ боља – вакцинацијом до смањења оболевања

Вакцине (ЗЗЈЗ)

Најновији подаци истраживања о информисаности становништва о ХПВ имунизацији, показују да је информисаност о хуманом папилома вирусу у Србији много боља, али и даље мала у поређењу са европским земљама.  Од јуна 2022. држава је препознала имунизацију, као најефикаснију заштиту. Вакцина је бесплатна за све дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година. У Пчињском округу, од 2022. године, када је почела имунизација, вакцинисано је 86 одсто деце, подаци су ЗЗЈЗ Врање.

Хумани папилома вирус је у већини случајева један од изазивача рака грлића материце. Има стотинак под вируса, али 9 сојева је значајно за популацију и главни узрочник малигнитета. Информисаност о самом вирусу, имунизацији је јако битна, можда и најважнија. Према истраживањима, у Србији је информисаност о самом вирусу много боља, него пре неколико година, али и даље ниска у поређењу са европским земљама. Вакцинација против ХПВ-а је у свету почела 2012 године. У Србији се спроводи од 2022. године. Према информацијама ЗЗЈЗ Врање, у Пчињском округу, од 2022. године када је почела имунизација, вакцинисано је 86 одсто деце.

-Ми смо вакцинацију у Пчињском округу почели током јуна 2022.године и од тада је дистрибуирано 428 доза вакцина, а потрошено 369. Вакцина се даје у том неком узрасту од 9 до 19 година, у две дозе. А најважније је да се препоручи вакцинација приликом посете школском диспанзеру од стране педијатра. Да родитељи буду свесни важности вакцинације, јер примарном превенцијом долази до смањења оболевања и умирања, каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Подаци показују да је у земљама где је вакцина уведена, већ дошло до драстичног смањења оболевања, рекла је педијатар, др Јелена Митровић и додала, да је у Србији вакцина против ХПВ уврштена као препоручена, али не и обавезна. Оно што је важно јесте да та препорука не сме да остане мртво слово на папиру, него да  здравствени радници активно раде на промоцији вакцине, јер је препорука исто толико јака, као и она која важи и за обавезне вакцине.

ЗЗЈЗ Врање

-Обухват имунизације деце је и даље низак. То је 5 одсто у Републици Србији. Нисмо незадовољни, јер је ово ипак нова ствар, родитељи су уплашени, не знају шта је вакцина, али зато и причамо о томе, да упознамо јавност, родитеље да је ово врло важна ствар, којом треба да заштитимо своју децу.

Рак грлића материце је четврти најчешћи облик рака код жена у свету и годишње од њега умре око 300.000 пацијенткиња. Са више од 1.500 новооболелих и приближно 700 умрлих жена, рак грлића материце други је водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака код жена у Србији.

Please follow and like us:
Здравље