Интерактивни књижевни сусрети

Интерактивни књижевни сусрети књижевнице за децу  Весне Алексић са ученицима основних школа и предшколцима одржавају у оквиру програма „Светосавска недеља“. Обишли смо ОШ „Бранко Радичевић“ у нашем граду и забележили како то деца доживљавају писце који пишу за њих, али и чули да су током распуста осим игре, волели и да прочитају разне приче и песме.

Културно – образовна, духовна и просветна манифестација под називом „Светосавска недеља“ 34. по реду у нашем граду програмом је обухватила интересовања и потребе свих узрасних доби. За предшколце и ученике нижих разреда основних школа организовано је дводневно дружење са писцима за децу. О томе да ли деца воле да читају и колико им значи да виде и упознају писца чије књиге читају, говорила је библиотекарка Данијела Стојменовић.

-Много значи долазак писаца у нашој школи, то је традиција Града и Светосавског одбора да сваке године организују долазак писаца по основним и средњим школама. Ми ове године имамо част да управо Весна Алексић, познати дечји писац, чије књиге имамо у школској библиотеци, деца радо читају. Неку од тих књига сам и понела како би песникињи показала да их у нашој библиотеци поседујемо и да их деца радо читају, истакла је библиотекарка Стојменовић.

Весна Алексић је рођена 1958. године у Обреновцу. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, писањем за децу и адолесценте бави се од 1987. године. За укупан допринос савременом стваралачком изразу у писању за младе добила је Змајеву награду 2004. године.Аутор је више радио драма, монодрама за децу и једне монодраме за одрасле. Радује се сваком новом сусрету са децом и каже да писање за децу и није тако лак подухват.

-Писци за децу морају много да путују јер деца нису само у престоници, деце има свуда и наш је задатак да се одазовемо сваком позиву и дружењу са њима. Сваки сусрет је инспиративан и ми увек причамо неке приче и тако их уводимо у свет читања. Иначе, писати за децу је много одговорније него писати за одрасле јер постоје неки неписани закон заната и то све мора да буде много боље него за одрасле. Идеје добијамо често од деце, ја радим са децом  и цео живот сам упућена на њих и нисам морала много да измишљам. Познанство са њима не само да је лековито него и инспиративно, речи су Весне Алексић, књижевнице за децу.

Култура мора да стигне свуда и сматрам да је то обавеза једног писца, речи су књижевнице Алексић, која  додаје да је њихова мисија да деци усаде љубав према читању. О томе да је мисија успешна, сведоче изјаве малишана са којим смо разговарали.

Да ли волиш да читаш:

-Волим, на распусту са прочитала књигу о „Дугмету и срећи“. У књизи се ради о једном дечаку Јовану који тражи срећу. Он је на крају схватио да је срећа имати пријатеље, другаре, породицу, речи су ученице трећег разреда.

-Волим да читам, прочитао сам скоро књигу о Супермену из библиотеке, рекао нам је ученик ОШ „Бранко Радичевић“.

-Прочитала сам књигу „Алиса у земљи чуда“ и прелепа је, рекла нам је ученица трећег разреда.

-Ја сам прочитала књигу „Доживљаји мачка Тоше“ и то је моја омиљен књига, поделила је са нама ученица ове школе.

-Ја сам читала бајку о рибару и рибици, додаје ученица.

-Прочитала сам бајку „Храбри кројач“, каже ученица ОШ „Бранко Радичевић“.

-Писци су много добри људи, смишљају свакакве приче, бајке, песме, описала је једна девојчица.

-Ја их доживљавам као људе који желе да пишу за децу бајке, песме и приче и они желе да деца нешто науче, објаснио нам је један дечак.

Деца воле да виде писца, а задатак писца је да уведу децу у свет читања и да никад више не изађу из њега, речи су књижевнице Весне Алексић.

Please follow and like us:
Друштво