Ирена Вујовић: До 2027. издвојићемо 700 милиона евра за пречишћавање отпадних вода

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да ће то министарство до 2027. године издвојити више од 700 милиона евра за изградњу канализација и постројења за пречишћавање отпадних вода, а око 300 милиона евра за регионалне рециклажне центре и трудити се  да се побољша квалитет ваздуха у Републици Србији.

-Да ћемо изградити и канализациониу мрежу тамо где је неопходно, да ћемо изградити постојења за пречишћавање отпадних вода, Регионалне рециклажне центре и трудити се свим снагама да побољшамо квалитет ваздуха у Републици Србији – каже министарка.

Kако је навела, план је да се до 2027. године изгради 1.108 километара канализационе мреже, као и постројења за прераду отпадних вода.

-Широм Србије ће се градити постројења за прераду отпадних вода, ми већ сада имамо радове на терену и рекли смо да ће у 35 јединица локалне самоуправе постројења бити комплетирана. Kада кажем комплетирана, то значи да ћемо имати изграђено постројење, али и 80 одсто канализације, то је европски стандард, навела је Вујовић.  

Веома је важно и грађане такође мучи управљање чврстим отпадом, а то су Регионални центри за управљање отпадом.

-Трудимо се да имамо и постројења за биомеханички третман. Tо ће и бити у свим Регионалним центрима, како би сав отпад који може да се преради добио другу употребну вредност – каже министарка.

Велика средства ове године издвојиће и друга министaрства када је у питању заштита животне средине, навела кје министарка.

Please follow and like us:
Друштво Економија