Ирена Вујовић: Позив локалним самоуправама да се припреме за четири конкурса

Ирена Вујовић са председником Привременог органа Града, др Слободаном Миленковићем и државним секретаром Драганом Стевановићем

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је локалне самоуправе да убрзају припрему зелених пројеката, јер ће у наредним данима бити расписани јавни конкурси захваљујући којим ће им на располагање бити 1,25 милијарди динара – двоструко већа средства у односу на претходну годину.
Вујовић је подсетила да се конкурси расписују четврту годину заредом, јер се показало да су те мере дале добар резултат, саопштило је Министарство заштите животне средине.


„Као део пакета мера за унапређење квалитета ваздуха и земљишта, расписаћемо у наредним данима четири конкурса, за које смо обезбедили значајна средства. Конкурси ће бити расписани за суфинансирање замене котларница у топланама и јавним установама, ложишта у домаћинствима, за пошумљавање и озелењавање, као и за чишћење дивљих депонија. Позивам градове и општине да искористе прилику и кандидују квалитетне пројекте, јер је то добар начин да унапреде квалитет живота грађана у својим срединама“, рекла је Вујовић.


Министарка је навела да је током претходних година, кроз конкурсе замењен велики број котларница у градовима попут Ваљева, Косјерића, Смедерева, Ужица, а подржано је и више од 3.000 домаћинстава да замене кућна ложишта. Подсетила је да је поред замене котлова, током претходне три године, захваљујући конкурсима Министарства заштите животне средине, Србија постала богатија за око 250.000 садница.


„Истовремено, успели смо да подржимо градове и општине да очисте око 900 дивљих депонија на својој територији. Хвала локалном руководству што су претходних година показали иницијативу и жељу да учествују у конкурсима. Очекујем да ће и ове године интересовање бити велико, у складу са потребама грађана.

За нас је важно да зелени пројекти стигну у сваку локалну самоуправу, јер се тако подиже свест грађана о значају заштите животне средине и унапређује еколошка слика Србије“, рекла је Вујовић.

Please follow and like us:
Друштво