Историјски архив обележио 62. годишњицу постојања и рада

Свечаност поводом обележавања Дана Историјског архива

Свакодневни живот оних који су ходали врањским улицама пре сто година, на изложеним фотографијама и документима,  дочекао је госте на обележавању великог датума за Историјски архив, а о чијем раду је говорио в.д директор Ненад  Јовић.

-Историјски архив већ 62 године прикупља, чува, врши заштиту, сређивање, а од ове године и дигитализовање вредне архивске грађе и омогућава њено коришћење у научне и друге сврхе. Комплексни историографски извори испуњавају полице и хиљаде архивских кутија, опирући се воденици времена, која меље. Данас се у Историјском архиву чува 330 Фондова и 8 збирки са око 3 хиљаде метара дужних архивске грађе – рекао је Јовић.

Резултат истражене архивске грађе је изложба “Догодило се пре једног века“, коју су припремиле архивисткиње ове установе.

-Обухваћена су политичка, привредна, верска спортска и друга дешавања, илустрована и презентована на 30 паноа, која садрже 136 докумената  у највећем делу из Фонда архива. Фотографски снимци сликовито дочаравају тему изложбе, рекла је архивисткиња  Бојана Митровић.

Из поставке се, између осталог, сазнаје да је Врање добило прво електрично осветљење 9. јуна 1923.године.  Да је основана позоришна Грађанска касина 1924. године, да је наш Град добио први радио одмах после Београда и да смо између два рата имали бели спорт. Прочитана је и једна од песама из сачуваних документа у архиву.

Сарадња врањског архива и породице Ристе Симоновић резултирала је тиме да су његови потомци одлучили да његову личну архиву поклоне Историјском архиву у Врању, чиме ће се формирати Фонд Катарине и Ристе Симоновића.

-Ту се налазе бројне књиге, српске и светске књижевности. Затим бројне историјске књиге, новине и часописи, од којих су неке изузетно ретке из периода рата. Таквих новина нема нигде ни у Србији. Значајна документа – рекао је Бранислав Симоновић, син Ристе Симоновића.

Честитке запосленима поводом Дана установе,  упутио је Милан Илић, заменик градоначелника и отворио изложбу. “Догодило се пре једног века.“

-Град Врање ће увек као и до сада наставити да пружа подршку за све иницијативе ове установе и посебну подршку у реализацији њихових активности.  Част ми је да отворим ову изложбу и проглашавам је отвореном са жељом да уживате у њој, рекао је Илић.

Please follow and like us:
Друштво Образовање