Историјски архив обележио годину бројним активностима

Саша Стаменковић, директор Историјског архива „31. јануар“

Историјски архив „31.јануар“ је у 2023. години био на висини задатка, бавећи се културом сећања и баштином града Врања, наглашава Саша Стаменковић, директор Историјског архива. У плану су нове изложбе за 2024. годину.

Обележене су значајне годишњице, попут јубилеја – 110 година од Другог светског рата, када је била организована изложба. Аутор је био проф. др Дејан Антић са Филозофског факултета у Нишу. Изложба 60 година постојања Јумка је приказана кроз обиман садржај у виду 60 паноа.

– Приказана је изложба подржана од стране Министарства културе и града Врања о Ристи Т. Николићу. Он је био чувени научник и географ. Један од најистакнутијих ученика Јована Цвијића.  Хтели смо да подсетимо на његов рад и дела, каже Саша Стаменковић, директор Историјског архива.

Још један у низу значајних културних догађаја у Врању је промоција књиге о Ристи Симоновићу, оснивачу и директору Историјског архива. Гостовао је Роберт Ходел. Академик, дописник  и члан Академије наука. Иза сваке ауторске изложбе стоји један велики рад. Ради се на прикупљању материјала, како би се изложба реализовала, објашњава Стаменковић.

– Спремамо се за 2024. годину и нове јубилеје. Ове године смо имали 930 година од помињања Врања. Спремили смо изложбу поводом тога. Приказаћемо Врање пре 100 година кроз времеплов. Грађани ће моћи да виде какав друштвени, политички, економски, културни и спортски живот су водили наши преци. 

Прошло је 80 година од победе над фашизмом. То је прилика да Историјски архив обележи на достојан начин, објашњава наш саговорник. Организоваћемо један научни симпозијум. Сагледаћемо са свих аспеката, са историјске и научне стране. Конкурисаћемо са тим пројектом у Министарству културе, каже Стаменковић. 

Поред промоције значајних суграђана који су оставили траг, планирамо причу о врањском тенису и фудбалу. Тренутно прикупљамо информације и фотографије, каже наш саговорник. Надамо се да то буде једна јако лепа изложба која ће заинтересовати наше суграђане.

Please follow and like us:
Друштво