ИТ сектор младима пружа велике могућности

Канцеларија за младе града Врања започела је реализацију пројекта „ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању“. Овај значајан пројекат који је подржало Министарство туризма и омладине има за циљ унапређење ИТ сектора у Врању и пружање могућности младима до 30 година да стекну теоријска и практична знања којима могу да започну сопствени посао.

Пријављени полазници ће добити теоријска и практична знања о раду у програмском језику „Свифт“, који представља будућност у програмирању, истиче координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић.

Нови полазници, њих двадесеторо ће имати теоријска предавања, док ће полазници претходне ИТ радионице Канцеларије за младе радити на изради мобилне апликације за филтрирање корисних информација и садржаја.

Истраживања говоре да су млади пасивни, указује Трајковић, и да до њих не долазе праве информације  о спортским и културним садржајима из њихове средине.

– Имамо велики број медија, млади су „бомбардовани“ са свих страна и због тога не долазе до правих корисних информација. 

Циљ нам је да им пласирамо те информације на један занимљив начин, кроз израду те апликације која ће бити доступна на свим платформама – појашњава Лука Трајковић.

ИТ сектор пружа огромне могућности за рад и зараду и у том погледу мале средине имају једнаке могућности као и велики центри.

Коришћењем интернета, посао у овом сектору је могуће у потпуности обављати од куће.

Тако ће, у циљу развоја ИТ сектора у граду, полазници ће на радионици предузетништва добити и практична знања о томе како да започну сопствени посао.

– Сматрамо да је предузетништво веома битно и у садејству са програмирањем могу да се направе добри резултати.

Полазници ће моћи да сазнају како се покреће фирма, како да та фирма пронађе средства и почне да ради и та предавања ће држати представници Регионалне развојне агенције Пчињског округа – наводи Трајковић.

Пројекат „ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању“ је финансијски подржало Министарство туризма и омладине, а предавачи су сертификовани ИТ стручњаци са богатим радним искуством.

И Град Врање је пружио помоћ у виду „Епл“ рачунара који су неопходни за рад у програмском језику „Свифт“.

Please follow and like us:
Друштво