Завршен пројекат ,,ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању”

Учесници пројекта са чланицом Привременог органа Града Зорицом Јовић

У Врању је данас одржан завршни догађај у оквиру пројекта ,,ИТ у функцији одрживог развоја и бољег положаја младих у Врању” који је подржало Министарство туризма и омладине, а који су реализовали Град Врање и Канцеларија за младе. У пројекту је учествовало 30 полазника који су осим са програмирањем имали прилику да се упознају и са покретањем бизниса, а све у циљу доприноса одрживом развоју Врања и унапређењу услова за запошљавање младих и смањења миграторних кретања. Као резултат пројекта настала је мобилна апликација ,,Куда“ која ће служити за повећање информисаности младих о културним и спортским дешавањима у нашем граду.

У име града Врања скупу се обратила чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић. Она је подсетила да су млади Врања већ уествовали на пројекту ,,Смарт учионица – млади су будућност“.

-Руководећи се чињеницом да је ИТ сектор област у коју треба укључивати све већи број младих аплицирали смо код ресорног министарства за нови пројекат који је препознат и подржан са износом од 2 милиона динара. Та средства су уложена у оно што је најбитније, а то је ваше знање. Знамо да је знање темељ једне друштвене заједнице, па сте заједно са својим менторима, захваљујући овом пројекту, постојеће знање могли да надоградите , истакла је Зорица Јовић.

-Верујем да је учешће у овом пројекту утицало на многе од вас да се определе за будући позив“, нагласила је она. О  раду на пројекту који је трајао од септембра до децембра ове године говорили су и Лука Трајковић, координатор КЗМ Врање, као и програмер – едукатор на пројекту Вукашин Поповић, затим власник ,,ML Code“ предузећа које је било носилац обука, Мирко Личанин, док су насталу апликацију представили сами учесници пројекта, који су је и креирали.

Мирко Личанин захвалио се Министарству туризма и омладине и Граду на подршци. ,,Од самих почетака настојимо да привучемо потенцијални ИТ кадар код нас и кроз програме плаћене праксе помогнемо младима да дођу до сталног запослења. Мој је утисак да делимо визију са градом да и у Врању може лепо да се ради и живи, као и да су врата овог предузећа отворена за све који имају потенцијале, вољу и жељу да раде у овом сектору, истакао је Личанин. Вукашин Поповић, програмер, који је непосредн радио са младима нагласио је да је пројекат био својеврсни изазов. -Ако смо некога мотивисали за бављење програмирањем мислим да смо урадили праву ствар, а потврда о стеченом знању током пројекта биће вам значајна ставка у  радној биографији, рекао је Поповић.

Била је ово прилика да се учесницима пројекта уруче потврде о завршеним едукацијама у програмским језицима Swift i SwifUI.

Please follow and like us:
Друштво Некатегоризовано