Ивана Тасић: Први албум је круна мог дугогодишњег рада

Фото: РТВ Врање

Ивана Тасић, наша суграђанка и дугогодишња вокална солисткиња из Врања, солисткиња РТС-а и професорка на Педагошком факултету, издала је свој први солистички албум. Промоцију свог првенца имала је у новоопремљеном студију Радио телевизије Врање и том приликом отпевала је три песме са свог албума, на задовољство свих нас који смо реализовали програм али наших гледалаца крај малих екрана.

На први албум успешне вокалне солисткиње, наше суграђанке Ивана Тасић дуго се чекало. Како сама каже, коцкице су се најзад поклопиле. Сада је у животном периоду када је испунила све велике обавезе, попут мајчинства и родитељства и да је сада право време да презентује све оно што се годинама прикупљало.

– Овај албум и све ове нумере које се налазе на њему нису настале последњих годину или две. Дужи период се то негде крчкало у студиу Радио Београда, практично од 2009. године. До 2022. године се интензивно радило и прављени су трајни записи за архив Радио Београда а овај избор песама је заправо из тог скупа настао – каже наша саговорница.

Насловна нумера албума „Заплакала Шар-планина“ уједно је и први текст који је Тасићева написала.

– Све своје утиске које сам прикупљала на Косову и Метохији, стављени су на папир и пробала сам да напишем једну овакву песму. Она управо говори о том положају Срба на Косову и Метохији и о томе како се губи тај неки живот који је постојао тамо. Ово је заправо моја намера да пробудим код људи и свест и потребу о томе да не смемо да дајемо оно што је наше и да не смемо да се одричемо наслеђа – објашњава Ивана Тасић.

Компакт диск у издању ПГП РТС-а, под називом „Заплакала Шар-планина“ садржи седамнаест изворних народних песама, међу којима су и две ауторске композиције.

– Морам да поменем људе који су мене пратили на овом албуму, а то је Народни оркестар РТС-а, под управом маестра Владе Пановића. Споменућу музичког уредника Радио Београда и етномузиколога госпођу Мирину Дробац, са којом годинама негујем дивну сарадњу. Тако да смо нас две дошле на идеју да све ове снимке објединимо и да изађе један албум и да продукција грамофонских плоча РТС-а стане иза овог пројекта – рекла је наша саговорница.

Овај албум, како каже Тасићева, представља круну њеног бављења изворном музиком. Она пре свега негује изворну песму нашег краја а онда и осталих делова наше земље, додаје Тасићева.

Please follow and like us:
Друштво