Изложба цртежа Јасне Јелић Обрадовић

У Галерији Народног музеја Врање отворена je изложба цртежа ,,Златне мисли“  Јасне Јелић Обрадовић, уметнице из Аранђеловца. На изложби  је приказано 37 цртежа, које можете погледати до 2. новембра.

Цртежи пред вама првенствено су ослобађајући ток за креативни набој уметника, поручује уметница Јасна Јелић Обрадовић. Могу се повезати са тренутним асоцијацијама и доживљајима, налик стиховима Хаику поезије. Покушај да се забележи и замрзне тренутак садашњости.

– Један циклус који називам медитацијом. Јер сам креативни процес заснован је на мом медитативном расположењу. Цртежи су урађени техником туша. Примењена је техника златних листића. Користила сам златни пигмент. Акценат је био на светлости, сунчевој светлости и овим белинама, који су великим делом акцентоване на овим цртежима. Желела сам да прикажем простор и да им дам једну ноту, атмосферу дана и ноћи, каже ауторка изложбе.

Женске фигуре на цртежима су уписане у јајоликој форми. Дат је ефекат пуне форме, као знак оптимизма и пуноће живота. Мноштво идеја и мисли изнедрило је разноликост овог циклуса. Постоји неколико подциклуса који се могу сагледати као: свеприсутна  флора и фауна, медитативна путовања, сећања на детињство, митолошки аспекти, објашњава саговорница.

Цртеж је препуштање идејама које потом бивају култивисане, једно ментално путовање у непознато, бекство у једну релаксирајућу оазу изван постулата окореле реалности, поручује уметница Јелић Обрадовић.

Please follow and like us:
Култура