Изложба „Цветне варијације“ Љиљане Стризе Трајковић

Весници јесени из изложбе „Цветне варијације2 уметнице Љиљане Стризе Трајковић

Уметница Љиљана Стризе Трајковић, која живи и ствара у Врању, своју 16. самосталну изложбу под називом „Цветне варијације“, представиће широкој уметничкој публици у Новом Саду, у Ликовном салону Културног центра. Позната сликарка из Врања цењена у уметничким круговима широм земље, гостовала је у Јутарњем програму Телевизије Врање и најавила да ће ову њену поставку моћи да погледају и њени суграђани.

Већ с јесени би изложба „Цветне варијације“ била представљена публици у Врању. Тада, на домаћем терену, уметница Љиљана ће у већем броју, слике из ове изложбе, представити публици која поштује лик и дело своје суграђанке

-Ја сам колориста, то се просто види и то су моје игре бојама. Грађење моје слике је мало другачије, али ефекат мог рада се остварује уствари кроз боје. Тема је једноставна, није компликована, али једноставно су то варијације које ја радим са бојама и уколико успем да постигнем ефекат који замислим, утолико је моје задовољство веће, објашњава уметница Стризе Трајковић.

-Мени је пре свега и привилегија и част да будем гост у Новом Саду, зато што није лако добити тај простор. Постоји процедура, одабир комисије која је проценила да моје слике одговарају њиховом простору, тако да се заиста радујем. Знате како, ми имамо срећу да имамо велики простор  Галерији Народног музеја, која у формату у којој сам радила слике, може примити 30 – ак слика. Врање је мој град и ја сам овде домаћин, што је потпуно другачија емоција и просто сам волела да ову годину завршим иложбом у Врању, истакла је уметница Стризе Трајковић.

Иза вишедеценијског уметничког рада уметнице Љиљане Стризе Трајковић је више од 50 групних изложби и 15 самосталних, у сусрет 16. самосталној изложби, уметница овако коментарише уметност из угла оног ко је ствара.

-Бавити се уметношћу данас је нешто што морате да крадете од стварног живота и морам да признам да имам привилегију што, пре свега, радим своје сликарство, а не морам да радим неке тематске, другачије, везане за комерцијалу слике и са те стране, моја радост је велика, додаје наша саговорница.

Дипломирани графички дизајнер Владимир Илић који је написао критику за изложбу „Цветне варијције“ описује слике као субјективни доживљај уметнице, који нас уводи у сажет и сконцентрисан простор реалног свакодневног и опипљивог, а опет тако интимно повезаним са личним осећајима и сећањима саме ауторке.

Please follow and like us:
Култура