Изложба ,,Larus argentatus др Вере Ценић“

Обележавање Дана града наставља се данас многобројним догађајима. Један од њих биће одржан у Позоришту „Бора Станковић“ са почетком у 18 сати отварањем изложбе ,,Larus argentatus др Вере Ценић“ и промоцијом публикације ,,Каталог Легата Вере Ценић у врањској Библиотеци“, ауторки Јасмине Кнежевић и Александре Антић.

Прва жена доктор наука из Врања, интелектуалац с широким спектром интелектуалних ангажмана, жена која се бавила педагошким, стручним и образовним радом. Свој живот посветила је подучавању генерације о језику, животу, књигама у врањским школама, као и на Вишој Педагошкој академији, речи су једне од ауторке изложбе и публикације о професорки Вери Ценић.

-Вера Ценић је била једном речју, хероина нашег града. Прича о легату Вере Ценић почиње тако што је њена породица одлучила да њену вредну збирку књига коју је поседовала, њену личну библиотеку поклони на дар нашој библиотеци. Ми смо тиме оформиле легат професорке Вере Ценић и почели смо рад на пријему, разврставању, каталогизовању грађе, обради и све је то трајало пуне две године, објашњава Јасмина Кнежевић, библиотекарка и ауторка публикације ,,Каталог Легата Вере Ценић у врањској Библиотеци“.

На дан рођендана професорке Вере Ценић 26. новембра 2022. године први пут је представљен Легат професорке др Вере Ценић врањској публици, а данас ауторке и библиотекарке ЈУ „Бора Станковић“ промовишу све књиге из њене личне библиотеке.

-Поред радног стола и фотеље, тачније њеног радног амбијента и признања која је добила, ми смо добили књиге и часописе на поклон и то се нашло у каталогу легата и могу рећи да је ово најобимнији легат до сада. Он садржи 1830 књига и 99 наслова серијских публикација што износи 1501 свеску часописа. Књиге и часописи су углавном из области књижевности, али заступљене су и друге области, истакла је Александра Антић, ауторка изложбе ,,Larus argentatus др Вере Ценић“.

У легату Вере Ценић налазе се књиге које су старе и више од једног века, као и часописи.

-Најстарија књига је из 1894. године и имамо књиге до 2019. године, у том распону се крећу издања, а имамо и часописе од 1921. године. Најстарија је једна свеска из Књижевног гласника из 2020. године. Такође, у оквиру легата, односно у многим књигама се налазе и посвете породице, пријатеља, сарадника, а неке од њих ће бити и на изложби, што на паноима, тако и у витринама, додаје ауторка Антић.

Без личне библиотеке коју је поседовала породица Вере Ценић, не би било могуће направити свеукупну слику о професорки која је пленила добротом и безусловном потребом да окружење учини бољим.

-Легат је један велики дар, али и опомена и он је на услузи свим будућим генерцијама самим тим што су се они одрекли личне својине, учинивши уступак за широку културну јавност. Свака књига која се налази у легату, представља један каменчић у духовном мозаику њене личности, речи су ауторке Кнежевић.

Изложба о Вери Ценић садржи три сегмента, један део прати њен живот и рад, други сегмент су њена ауторска дела и у трећем делу су издвојени најинтересантнији делови из живота професорке Ценић, који прате историју града, друштва и свега онога са чим је Вера долазила у додир.

Please follow and like us:
Друштво