Изложба „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“

Са отварања изложбе

Изложба под називом „Преподобни Јустин Ћелијски и врањски“ отворена је у дворишту Свеправославног центра Преподобни Јустин Ћелијски и врањски. Том приликом подељене су награде деци која су се учествовала на ликовном и литерарном конкурсу „Срна у изгубљеном  рају“ и деци која су се учествовала на такмичењу из верске наставе.

У оквиру обележавања славе Епархије врањске Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског отворена је изложба фотографија у Свеправославном центру. Отварању изложбе и додели награда присуствовао је епископ врањски господин Пахомије, а у име градског руководства председница Скупштине Града Врања Зорица Јовић, заменик градоначелника Милан Илић и чланови Градског већа Ненад Ђорђевић, Горан Младеновић и Небојша Стаменковић.

 – Суштина ових активности  које организујемо поводом славе Светога Јустина  је да Свети Јустин и млађима буде подстрек на онај начин живота којим је он живео, а то је јеванђељски начин живота. Ја честитам свој деци и њиховим вероучитељима који су се потрудили, поручио је епископ врањски господин Пахомије.

– Нисмо ни свесни колико смо поносни што је отац Јустин Поповић из Врања и што нам сваким даном подсећа и на неки начин опомиње да морамо сви заједно да радимо, градимо, да се дружимо и да улажемо у оно што  је најбитније. Све оно што Епархија врањска на челу са господином Пахомијем организује нам то показује. Честитам свој деци, од најмлађих до најстариих, желим вам пуно успеха на даљим такмичењима и честитам и вероучитељима јер да није њих не бисмо имали овакве успехе, поручила је председница Скупштине Града Врања Зорица Јовић.

Изложба је резултата рада Епархије врањске и организована је поводом јубилеја 130 година од рођења и 45 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског и врањског.

 – Ова изложба је већ једном приказивана у Врању у оквиру Светосавске недеље, међутим изложба коју данас отварамо је допуњена новим архивским документима и новим  експонатима тако да представља нову поставку. Изложба се може видети у Свеправославном центру и биће доступна за разгледање током читаве године и улази у сталну поставку Свеправославног центра „Преподобни Јустин Ћелијски и врањски“, наглашава проф. мр Ненад Бојков, секретар Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и врањски“.

–  Освојила сам друго место на епархијском такмичењу из веронауке. Спремала сам се неких месец дана, имали смо око 150 питања да спремимо. Била су питања о различитим светитељима и празницима и било ми је занимљиво да учим о томе, поручује Анђела Димитријевић.

–  Освојила сам прво место на литерарном конкурсу на тему „Срна у изгубљеном рају“. То је текст који је писао отац Јустин и била сам инспирисана па сам неколико дана припремала ту песму. Нисам очекивала прво место, али сам захвална и честитам и осталима, додаје Миња Митић. 

– Такмичила сам се  и прошле године и имала сам јако лепо искуство. И прошле године сам освојила друго место и јако ми се допада атмосфера, али и тематика која се обрађује за такмичење. Знање из веронауке је јако битно и треба да буде доступно свима и волела бих да се све већи број ђака заинтересује, поручује Јелена Стаменковић.

Програм обележавања се наставља у четвртак 14.јуна Бденијем у Свеправославном центру од 17 сати, а у петак 15. јуна од 9 сати  биће служена Света архијерејска литургија у Храму Свете Тројице, а од 19 сати биће промовисан зборник „Отац Јустин Поповић живот и дело“.

Please follow and like us:
Друштво