Изложба „Различитост повезује“ у Галерији Народног музеја

Изложба под називом „Различитост повезује“биће отворена у сутра 7.јуна у Галерији Народног музеја. Врањска публика имаће прилику да погледа ову изложбу до краја месеца.

Изложба „Различитост повезује“ представља плод сарадње Историјских архива из Врања, Ниша, Лесковца, Прокупља, Пирот и Зајечара који су подружницу југа и југоистока Србије.

– Изложба садржи документи који потичу из збирке и варија коју сваки архив има. Реч „варија“ потиче од латинске речи и означава различите, помешане ствари што значи да сви ти документи не припадају ниједном фонту, ниједној тематској целини, али су значајни јер носе неке значајне податке за проучавање информације и историје. Настали су радом различитих стваралаца и сведоче различитим политичким, културним догађајима и збо тога су посебно занимљива, поручује Бранка Јаначковић, архивска саветница.

Ова изложба је оформљена прошле године и већ је приказана у Нишу и Лесковцу. Од сутра ће поводом Међународног дана архива бити представљена и врањској публици.

– Од 2008. године када је на Бечком конгресу усвојена резолуција о обележавању 9. јуна као Међународног дана архива, од тада Међународна ахривска заједница са српском која је део, подсећа заједницу и јавност на значај архивске грађе, додаје Ненад Јовић директор „Историјског архива 31. Јануар“.

Изложба ће бити отворена до краја месеца и сви заинтересовани грађани ће моћи да је погледају.

Please follow and like us:
Култура