Изложбом о новцу обележен 61. рођендан Историјског архива

Изложбом “Папир говори – Новац Србије и Југославије 1887-1996“ Историјски архив “31. јануар“ обележио је свој 61. рођендан. Изложбу су заједнички организовали врањски Архив и Народни музеј у Лесковцу, чији је директор аутор ове занимљиве поставке.

Поставка се састоји од више паноа који прате развој новца од почетка штампања до новца који се користио у Савезној Републици Југославији. Ту су и оригиналне и реплике новчаница из периода од 1887. до 1996. године. Аутор изложбе је директор Народног музеја у Лесковцу, а изложба је организована у сарадњи са Историјским архивом у Врању, који на овај начин обележава 61. годишњицу постојања и рада.

-Данас нам је дан установе. Том приликом уприличили смо једну интересантну изложбу, коју су урадиле колеге из Народног музеја у Лесковцу, директор је аутор Небојша Димитријевић. Сваке године обележавамо овај дан, прошле године имали смо велики јубилеј, 60 година установе и ми настављамо у том правцу. Установа је, као и увек, на висини свог задатка, рекао је директор Историјског архива Саша Стаменковић на отварању.

У својој изворној улози новац је средство размене добара, али временом новац добија и политичку и друштвену функцију, док величина простора на коме он циркулише одражава домет утицаја власти. Промене на иконографији новца указују на политичке, друштвене, верске и естетске тежње током времена, стоји у каталогу изложбе.

-Људи новац посматрају само као новчаницу, као монету, средство плаћања. Међутим, новац је много више од тога, новац је лице једне државе, он показује моћ, снагу државе и показује неке друштвено-економске, естетске тежње људи у времену у коме је издаван и ако поређамо овај новац буквално добијамо једну историјску читанку, каже аутор Небојша Димитријевић.

Изложбу је свечано отворио председник Скупштине, Дејан Тричковић.

-Врло занимљива тема, која ће сигурно побудити интересовање наших суграђана. Откада је света и века све се вртело око новца. Свака новчаница код нас буди неку емоцију, подсећа нас на неке прошле дане, посебно код нас старијих, тако да верујем да ће код сваког ко погледа изложбу побудити ту неку носталгију. Занимљиво је колико детаља има на свакој од новчаница, истакао је председник Скупштине и позвао Врањанце да погледају ову поставку.

Изложба “Папир говори – Новац Србије и Југославије 1887-1996“ већ је гостовала у Бијељини, Крагујевцу, Лебану, а у Врању ће поставка бити изложена у Малој сали Галерије Народног музеја до 20. априла.

Please follow and like us:
Култура