Изразито нестабилна епидемиолошка ситуација у Врању

У сезони године смо када владају вируси. Свуда око нас су, сви кашљу и то је, очекивано. Метеоролошке прилике и високе температуре, скидање маски након ковид пандемије, велика циркулација огромног броја вируса, боравак људи у затвореном простору, лична недисциплина, све то погодује тренутној епидемиолошкој слици.

Епидемиолошка слика на територији нашег града, али и округа, по речима епидемиолога др Слађана Станковића, је изразито нестабилна.

-Изразито је нестабилна епидемиолошка ситуација заразних болести у Пчињском округу, нарочито због тога што смо регистровали још један случај великог кашља код детета школског узраста. То нас све опомиње да правовремено вакцинишемо своју децу јер је управо та правовременост вакцинације веома битна, поред тог обухвата, који сада по најновијим подацима, је солидан у Пчињском округу, истиче др Станковић.

Епидемиолог Станковић додаје да је поред вакцинације и ревакцинације од великог значаја и ревизија вакциналних картотека како би се пронашла сва деца која нису вакцинисана, односно која су пропустила примање дозе када је за то било време.

-На здравственој служби је да врши ревизију вакциналних картотека, на родитељима је да на време одведу децу на вакцинацију, онако како је предвиђено календаром обавезне имунизације, објашњава др Станковић.

Из недеље у недељу је изразитији и пораст оболевања наших суграђана са симптомима сличним грипу.

-Ми смо грип детектовали 31. јануара у Пчињском округу, дакле 5 случајева који су лабораторијски потврђени на Торлаку. То говори у прилог да имамо и морбиле регистроване у Републици Србији и то 4 случаја до сада, док на нашем подручју нема регистрованих морбила. То нас поново упозорава да поштујемо календар вакцинације и да се придржавамо општих мера заштите од респираторних заразних болести, речи су епидемиолога.

Ту се пре свега мисли на правовремену изолацију, проветравање просторија, влажно чишћење свих површина у затвореним просторијама, додаје епидемиолог и напомиње да је у циљу спречавања респираторних инфекција важно избегавати одлазак у колектив, носити заштитну маску у затвореном простору. На територији нашег округа, по речима доктора Станковића, грип нема епидемијску форму.

Please follow and like us:
Друштво